Germania: Nu există o amenințare iminentă de atentat, afirmă șeful serviciului de informații interne după arestările de joi

Germania: Nu există o amenințare iminentă de atentat, afirmă șeful serviciului de informații interne după arestările de joi

Nu există o amenințare iminentă de atac terorist în Germania, a indicat vineri șeful Oficiului Federal pentru Apărarea Constituției (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV, serviciul de informații interne), Hans-Georg Maassen, la o zi după ce o serie de operațiuni coordonate ale poliției au dezmembrat o celulă islamistă care plănuia să comită un atac terorist la Berlin, transmite DPA.

* Germania: Patru algerieni suspectați de legături cu Statul Islamic plănuiau comiterea unui atac în Berlin

'Nu există o dovadă cu privire la o infracțiune teroristă concretă, iminentă în Germania', a declarat Hans-Georg Maassen la postul public ARD.

Într-un alt interviu, acordat vineri postului ZDF, șeful BfV a declarat că atacurile de la Paris din 13 noiembrie au arătat că Statul Islamic implantează în mod deliberat teroriști printre refugiații care pătrund pe continentul european.

'Am văzut în mod repetat că teroriști (...) s-au strecurat camuflați sau deghizați ca refugiați. Este o realitate cu care serviciile de securitate se confruntă', a menționat Maassen.

'Încercăm să recunoaștem și să identificăm dacă mai există luptători sau teroriști ai SI care s-au strecurat' în acest mod, a adăugat șeful BfV, citat de Reuters.

Cotidianul Berliner Zeitung de vineri îl citează pe Maassen cu afirmația că agenția sa a primit peste o sută de ponturi despre prezența unor combatanți ai grupării jihadiste printre refugiații în Germania.

'Ne aflăm într-o situație serioasă și există un risc ridicat de potențial atac. Dar agențiile de securitate, serviciile de securitate și autoritățile de poliție sunt în stare de alertă ridicată și obiectivul nostru este să reducem riscul cât de mult putem', a mai spus oficialul german.

Conform unui anunț făcut joi de autoritățile germane, patru cetățeni algerieni suspectați de legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic plănuiau să comită un atac terorist la Berlin, dintre care doi fiind arestați în cursul zilei.

Principalul suspect a fost reținut într-un centru de înregistrare a refugiaților la Attendorn. Investigațiile au arătat că bărbatul a intrat în Europa în urmă cu câteva luni amestecându-se printre refugiații ce folosesc așa-numita rută balcanică. Autoritățile germane și algeriene bănuiesc că el s-a pregătit într-o tabără de antrenament jihadistă din Siria.

Bărbatul a fost arestat împreună cu soția sa — despre care se crede că nu făcea parte din complotul terorist—, în baza unui mandat emis de Algeria, pentru presupusă apartenență la Statul Islamic. Nu este clar deocamdată dacă cei doi vor fi extrădați.

Poliția din Berlin a anunțat că va difuza vineri o fotografie a suspectului, care va dezvălui detalii suplimentare despre legăturile acestuia cu o rețea teroristă din Orientul Mijlociu.

Un alt suspect algerian a fost reținut joi la Berlin sub acuzația de falsificare de documente.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”