Germania nu s-ar opune dacă Polonia ar trimite Ucrainei tancuri Leopard 2, de fabricație germană

Germania nu s-ar opune dacă Polonia ar trimite Ucrainei tancuri Leopard 2, de fabricație germană

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că Germania nu s-ar opune, dacă Polonia doreşte să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană. Anunțul a fost făcut duminică, într-un interviu acordat postului de televiziune francez LCI.

Annalena Baerbock, ministrul german de externe FOTO EPA EFE

Întrebată ce s-ar întâmpla dacă Polonia ar merge înainte şi ar trimite Ucrainei tancuri Leopard 2 fără aprobarea Germaniei, Baerbock a răspuns printr-un traducător: „Deocamdată întrebarea nu a fost pusă, dar dacă am fi întrebaţi, nu ne-am opune”.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat duminică că o decizie cu privire la livrarea de tancuri pentru Ucraina, indiferent care ar fi aceasta, va fi luată în curând. Într-un interviu acordat ARD TV, Pistorius a spus că Germania nu va adopta o decizie pripită deoarece guvernul are mulţi factori de luat în considerare, inclusiv consecinţele pe plan intern asupra securităţii populaţiei germane.

Polonia aștepată autorizarea de la Berlin

Tot în cursul zilei de duminică, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că aşteaptă „o declaraţie clară” din partea Berlinului care să autorizeze trimiterea de tancuri pentur Ucraina, pe care le produce, de către ţările care le au în dotare, referindu-se la cele de tip Leopard.

Polonia şi Finlanda s-au oferit să livreze tancuri pentru Ucraina pe care le deţin, dar au nevoie de aprobarea oficială a Germaniei. Varşovia, care declară că este pregătită să livreze 14 astfel de tancuri pentru Ucraina, a anunţat că poartă discuţii cu aproximativ 15 ţări pe acest subiect, notează Agerpres.

Dacă Berlinul refuză să livreze Kievului tancuri Leopard, „vom forma o mică coaliţie de ţări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne, tancurile lor moderne, unei Ucraine aflate în dificultate”, a anunţat Morawiecki.

Germania acuză „lipsa de consens” între aliați

Declarația ministrului german de externe vine după ce, la finalul săptămânii trecute, Grupul de Contact pentru Ucraina, reunit la baza americană Ramstein din Germania, nu a ajuns la un acord pentru a livra aceste vehicule.

Miniştrii de externe ai celor trei ţări baltice- Letonia, Estonia și Lituania - prezente la întâlnire au cerut Germaniei să livreze Kievului tancuri Leopard „acum”, însă Berlinul a refuzat să se angajeze față de livrarea tancurilor sale de luptă la reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina. Noul ministru german al apărării a declarat că țara sa are nevoie să cântărească argumentele pro și contra înainte de a lua o decizie și a sugerat o lipsă a consensului inclusiv printre aliați.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

5 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?