Germania: Numărul violențelor de extremă dreapta, în creștere cu 14% în 2016; pericolul rămâne la nivel ridicat (raport)

Germania: Numărul violențelor de extremă dreapta, în creștere cu 14% în 2016; pericolul rămâne la nivel ridicat (raport)

Numărul actelor de violență comise de neonaziști și de alte grupări de extremă dreapta în Germania a crescut cu 14% în 2016, când au fost consemnate 1.600 de astfel de incidente, o statistică ce reflectă amplificarea sentimentelor antiimigrație declanșate de valul de solicitanți de azil din ultimii ani, relevă raportul anual al Oficiului federal pentru apărarea Constituției (BfV, serviciul de informații interne), publicat marți, transmite Reuters.

Documentul estimează că pe teritoriul Germaniei există aproximativ 12.000 de persoane cu vederi de extremă dreapta ce au potențial de a comite acte de violență, ceea ce înseamnă o creștere cu 2,5% (300 de persoane) față de 2015.

'Constatăm o radicalizare evidentă din partea extremiștilor de dreapta, atât în substanță, cât și în retorica față de problemele legate de azil', notează raportul, ce remarcă faptul că utilizarea rețelelor de socializare a dus la o creștere puternică a numărului și impactului unor astfel de grupări.

'Pericolul constituit de scena extremistă de dreapta din Germania rămâne la un nivel ridicat', subliniază raportul menționat.

Conform unei statistici publicate în aprilie de poliție, numărul total al delictelor de extremism de dreapta a crescut, ajungând la 23.555 în 2016, simultan cu o scădere a celor de extremism de stânga cu 2,2%, până la 9.389.

Raportul descrie ca 'alarmantă' creșterea numărului de extremiști de dreapta care au acces la materiale explozive, inclusiv la cocktailuri Molotov.

Conform aceluiași document, numărul persoanelor cu vederi de extremă stânga a ajuns la 28.500 în 2016, cel mai ridicat nivel începând din 2012 și marcând o creștere cu șapte procente față de 2015. Dintre aceștia, 8.500 sunt considerați pregătiți să comită acte de violență, cu 10% mai mult decât în anul anterior.

Raportul consemnează și îngrijorările legate de faptul că summitul G20 de pe 7-8 iulie de la Hamburg și alegerile federale de pe 24 septembrie ar putea declanșa o creștere importantă a violențelor de extremă stânga.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sacoșa cu 2,5 milioane de euro era pentru Elena Udrea”

3 Ce urmează? Liniște și o guvernare liberală

4 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

5 „Cine a vândut căcat a câștigat bine și vara asta” / Adi Hădean, mesaj dur de pe litoral