Germania: Percheziții vizând ceceni suspectați de "finanțarea terorismului"

Germania: Percheziții vizând ceceni suspectați de "finanțarea terorismului"

Poliția germană a efectuat marți o serie de percheziții în cinci landuri vizând 14 solicitanți de azil ruși originari din Cecenia, fără să stabilească deocamdată legături cu o posibilă "finanțare a terorismului" și nici cu gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), relatează AFP.

"În stadiul actual al investigațiilor, nu există niciun indiciu despre o legătură cu investigațiile asupra ultimelor evenimente asociate terorismului islamist" din Germania, a informat într-un comunicat poliția din landul Turingia (centru) care a coordonat operațiunea.

Demarate la orele 05.30 GMT, operațiunile poliției au mobilizat "aproximativ 400 de agenți" și s-au încheiat la orele 16.00 GMT, potrivit sursei.

"Până în prezent, ancheta nu a stabilit niciun risc concret de atac", a mai informat poliția.

Forțele de ordine nu au plasat în arest niciun suspect, nu au reținut nicio persoană, dar mai mulți dintre aceștia au fost interogați, potrivit ministrului de interne al landului, Holger Poppenhaeger.

Au fost confiscate laptopuri, hard-diskuri și documente bancare, potrivit poliției

Forțele de ordine au confiscat, de asemenea, o "pulbere albă" care, după analize, s-a dovedit a fi inofensivă, a precizat poliția.

Perchezițiile au vizat 12 apartamente și un imobil din Turingia, Saxonia (est), Hamburg (nord), Renania de Nord-Westfalia (vest) și Bavaria (sud).

Aceste operațiuni au fost derulate în cadrul unei anchete deschise în 2015 asupra unui cecen în vârstă de 28 de ani care voia să se alăture SI în Siria. Alți zece bărbați și trei femei, toți ceceni cu vârste între 21 și 31 de ani, au fost, de asemenea, în vizorul acestor operațiuni ale poliției.

Forțele de ordine au încercat să stabilească "dacă a existat o finanțare directă sau indirectă a structurilor SI" de către acești suspecți, a mai afirmat Holger Poppenhaeger.

Potrivit poliției, toți suspecții au depus cereri de azil în Germania și sunt în așteptarea deciziei în cazurile lor.

Până în prezent, Germania a fost ferită de atacuri jihadiste de amploare, de tipul celor care au însângerat Parisul și Bruxellesul. Mai multe atentate islamiste au fost însă comise recent de persoane izolate. Alte proiecte au fost dejucate, ultimul datând de la începutul lunii octombrie, când un refugiat sirian a avut în vizor un aeroport din Berlin. Arestat, el s-a sinucis în închisoare, reamintește AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...