Germania: Refugiaţi denunţă în justiţie folosirea datelor din telefoanele lor mobile de către o agenţie guvernamentală

Germania: Refugiaţi denunţă în justiţie folosirea datelor din telefoanele lor mobile de către o agenţie guvernamentală

Un grup de refugiaţi, cu ajutorul unei asociaţi de apărare a drepturilor omului, s-a adresat justiţiei împotriva folosirii datelor din telefoanele lor mobile de către o agenţie guvernamentală germană, Oficiul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF), transmite DPA.

Conform relatărilor de marţi ale grupului media Funke, avocaţii au înaintat plângeri tribunalelor din oraşele Hanovra, Berlin şi Stuttgart în numele unor refugiaţi din Siria, Afganistan şi Camerun.

Lea Beckmann, de la Societatea pentru Drepturi Civile (GFF), a explicat că utilizarea informaţiilor din telefoanele mobile de către BAMF a permis tragerea unor 'concluzii cuprinzătoare despre '' comportamentul de utilizator'' al refugiaţilor'.

'BAMF a nesocotit prevederile constituţionale de prim rang care obligă statul în privinţa accesului la datele personale', a mai spus ea.

Agenţia a folosit un software de analiză pentru a accesa date, contacte, numere de telefon, fotografii, aplicaţii, adrese de site-uri şi de e-mail, a adăugat reprezentanta GFF.

BAMF este autorizată din 2017 să caute în telefoanele mobile ale solicitanţilor de azil dacă aceştia nu îşi pot dovedi identitatea, spre exemplu cu un paşaport sau un alt document.

Ministerul federal de Interne a comunicat grupului media Funke în cazul în speţă că folosirea telefonului mobil a fost 'singura sursă sau, în mod cert, o sursă importantă pentru a se încerca să se stabilească identitatea şi cetăţenia unei persoane'.

Conform Ministerului, sunt în vigoare prevederi stricte pentru a garanta că folosirea datelor respective este proporţională şi ţine cont de drepturile solicitanţilor de azil. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

5 Ce se întâmplă în China?