Germania respinge apelul vicepreşedintelui american Mike Pence de a rupe acordul cu Iranul

Germania respinge apelul vicepreşedintelui american Mike Pence de a rupe acordul cu Iranul

Germania a respins vineri ca fiind inacceptabil apelul formulat cu o zi înainte de vicepreşedintele american Mike Pence, pentru ca europenii să se retragă din acordul asupra programului nuclear iranian pe motiv că Teheranul destabilizează Orientul Mijlociu (OM), informează AFP.

"Împreună, cu britanicii, francezii şi întreaga UE, am găsit un mijloc pentru ca Iranul să rămână în acordul asupra programului său nuclear. Iar obiectivul nostru este fără arme nucleare, tocmai pentru că Iranul destabilizează regiunea", a subliniat şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas.

Fără acest acord, "regiunea nu va mai fi sigură şi va face într-adevăr un pas în plus spre o confruntare deschisă", a adăugat el, în timpul Conferinţei pentru Securitate de la Munchen, care reuneşte în fiecare an personalităţi din domeniul diplomaţiei şi al apărării din întreaga lume.

Joi, susţinând un discurs în cadrul unei conferinţe asupra Orientului Mijlociu care s-a desfăşurat la Varşovia, vicepreşedintele american a denunţat menţinerea de către europeni a acordului privind programul nuclear iranian şi iniţiativa Franţei, Germaniei şi Marii Britanii menită să le permită companiilor europene să opereze în continuare în Iran, în pofida sancţiunilor americane.

Mike Pence ar urma de asemenea să susţină un discurs la Conferinţa de la Munchen, sâmbătă.

Preşedintele Donald Trump a retras SUA, în 2018, din acordul asupra programului nuclear iranian, negociat de Administraţia lui Barack Obama, estimând că Teheranul încearcă să se doteze cu arme nucleare.

Potrivit europenilor, Iranul respectă acest acord care garantează ridicarea sancţiunilor economice în schimbul angajamentului său de a se limita strict la dezvoltarea unei industrii nucleare civile. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!