Germania: Şeful serviciilor de informaţii interne face un pas înapoi în cazul protestelor din Chemnitz

Germania: Şeful serviciilor de informaţii interne face un pas înapoi în cazul protestelor din Chemnitz

Şeful serviciilor de informaţii interne, Hans-Georg Maassen, confruntat cu apeluri să demisioneze pentru că a pus sub semnul întrebării veridicitatea unei înregistrări video care arată grupuri de extrema dreaptă vânând migranţi la Chemnitz, a admis că înregistrarea este reală, relatează marţi Reuters, citând două ziare germane.

Manifestaţiile extremei drepte, cele mai violente din Germania în ultimele decenii, care au avut loc în acest oraş din est, după decesul unui cetăţean german de moartea căruia au fost acuzaţi doi solicitanţi de azil, care l-ar fi înjunghiat, au readus în actualitate dezbaterea privind decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide graniţele ţării pentru mai mult de un milion de migranţi în 2015.

Hans-Georg Maassen, directorul Verfassungsschutz (BfV), a provocat indignare în rândul unor parlamentari săptămâna trecută când a afirmat pentru ziarul Bild că nu este sigur dacă imaginile cu incidentul de la Chemnitz , de acum două săptămâni, difuzate online, sunt autentice.

În ediţia lor de marţi, ziarele Sueddeutsche Zeitung şi Frankfurter Allgemeine Zeitung informează că Maassen i-a scris ministrului de interne Horst Seehofer că înregistrarea video nu a fost falsificată şi că afirmaţiile sale au fost înţelese greşit.

O serie de parlamentari, inclusiv din Partidul Social Democrat (SPD), în coaliţia de guvernare împreună cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, i-au cerut lui Maasen să demisioneze dacă nu oferă explicaţii cu privire la afirmaţiile făcute şi încă nu este clar în ce măsură noua sa declaraţie va atenua presiunile asupra sa.

Până acum, Maassen părea să contrazică punctul de vedere al cancelarului Merkel faţă de evenimente din Chemnitz. Săptămâna trecută, ea reproşase şefului landului Saxonia (aliatul său conservator) - unde se află localitatea Chemnitz - că minimalizează violenţele. Poliţia a arestat în acest oraş două persoane pentru salutul nazist, un gest considerat ilegal în Germania.

Merkel şi purtătorul său de cuvânt au reiterat de mai multe ori că violenţa extremei drepte este inacceptabilă în Germania.

Luni seara, mai multe sute de simpatizanţi ai extremei drepte, îmbrăcaţi în negru, s-au reunit în oraşul Halle, landul Saxonia-Anhalt (est), după decesul săptămâna trecută a unui german şi arestarea a doi afgani în oraşul vecin Koethen.

Poliţia a indicat că a operat 14 arestări, în special pentru afişarea interzisă a simbolurilor de extremă dreapta, dar susţine că nu s-au înregistrat violenţe grave. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”