Germania: Serviciul de informații interne avertizează în legătură cu intensificarea propagandei și atacurilor cibernetice ale Rusiei

Germania: Serviciul de informații interne avertizează în legătură cu intensificarea propagandei și atacurilor cibernetice ale Rusiei

Germania este vizată de o intensificare spectaculoasă a campaniilor de propagandă și dezinformare desfășurate de Rusia în scopul destabilizării societății, ca și de atacuri cibernetice având ca țintă partide politice, a avertizat joi serviciul german de informații interne (Oficiul pentru protecția Constituției, BfV), transmite Reuters.

'Asistăm la un spionaj cibernetic agresiv și în creștere și la atacuri informatice care pot pune în pericol oficiali ai guvernului german, membri ai parlamentului sau angajați ai partidelor democratice', a atras atenția șeful BfV, Hans-Georg Maassen, într-un comunicat.

Maassen, care, într-un interviu acordat Reuters luna trecută, a semnalat îngrijorări similare în privința eforturilor Rusiei de a interveni în alegerile din Germania, a citat o înmulțire a dovezilor despre astfel de acțiuni, estimând că sunt de așteptat noi atacuri cibernetice.

Potrivit BfV, este vorba despre o gamă variată de instrumente de propagandă rusă și de 'utilizarea de resurse financiare enorme' pentru campanii de dezinformare având ca țintă comunitatea rusofonă din Germania, mișcări politice, partide și alți decidenți.

Scopul acestor eforturi este de a răspândi nesiguranța în societate, 'de a slăbi sau destabiliza Germania', de a întări grupări și partide extremiste, de a complica munca guvernului federal și de a influența dialogul politic'.

Serviciul a mai semnalat o 'creștere evidentă' a numărului atacurilor de tip 'spea-phishing', atribuite grupului de hackeri ruși APT 28, cunoscut și sub numele de 'Fancy Bear' sau Strontrium, același care a fost acuzat de atacurile cibernetice asupra Comitetului Național Democrat din SUA în acest an și asupra parlamentului german în 2015.

Potrivit BfV, atacurile au fost îndreptate împotriva unor partide și membri ai parlamentului și au avut drept autori organisme guvernamentale care se dau drept 'hackeri activiști'.

'Propaganda și dezinformarea, atacurile cibernetice, spionajul cibernetic și sabotajul cibernetic sunt parte a amenințării hibride cu care se confruntă democrațiile occidentale', a subliniat Maassen.

Reuters amintește că oficiali germani au acuzat Moscova de tentativă de manipulare a media germane pentru a alimenta temerile populației în legătură cu subiecte precum criza migranților, a eroda încrederea votanților și a provoca nemulțumiri în interiorul Uniunii Europene astfel încât aceasta să renunțe la sancțiunile impuse Rusiei.

Responsabili din serviciile de informații și-au intensificat astfel de avertismente în ultimele săptămâni, alarmați de numărul atacurilor.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luna trecută că nu exclude o intervenție a Rusiei în alegerile parlamentare din 2017, prin atacuri online și campanii de dezinformare.

Oficiali ruși au negat toate acuzațiile aduse Moscovei de manipulare și intruziuni menite să slăbească Uniunea Europeană sau să afecteze scrutinul prezidențial desfășurat recent în SUA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani