Germania: Social-democrații se declară pregătiți să discute pentru ieșirea din criza politică

Germania: Social-democrații se declară pregătiți să discute pentru ieșirea din criza politică

Conducerea Partidului Social-Democrat german s-a declarat vineri deschisă la discuții în încercarea de a scoate țara din criza politică actuală, renunțând la opoziția față de ideea unei noi alianțe la guvernare cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, relatează AFP.

"SPD este convins că trebuie discutat. SPD nu este închis la discuții", a declarat în noaptea de joi spre vineri secretarul general al formațiunii, Hubertus Heil, după o reuniunea de opt ore a liderilor social-democrați, sub conducerea președintelui Martin Schulz.

Până acum, Martin Schulz a refuzat categoric orice idee de a prelungi coaliția actuală dintre partidul său cu blocul conservator CDU/CSU al Angelei Merkel în urma alegerilor legislative din septembrie, marcate de o înfrângere dură a SPD, în ciuda dificultăților țării de a forma un nou guvern.

El a susținut până acum opțiunea organizării de noi alegeri.

Însă presiunea este tot mai mare în rândul social-democraților pentru schimbarea poziției, în special după ce președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, el însuși un social-democrat, a spus că vrea să evite un nou scrutin și a făcut apel la toate partidele să dea dovadă de deschidere.

Steinmeier a avut joi o întrevedere cu Schulz pe acest subiect.

"SPD nu se poate comporta ca un copil îmbufnat în colțul său", a declarat joi seară unul din liderii SPD, actualul ministru de justiție Heiko Maas.

Alte voci din cadrul SPD s-au pronunțat pentru susținerea unui guvern minoritar condus de conservatori, o opțiune pe care Angela Merkel a exclus-o până acum, pentru "a nu fi nevoiți să căutăm o majoritate la fiecare decizie".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

2 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

3 Interlopul Nuțu Cămătaru și-a făcut bancă acasă și dă bani împrumut

4 „Aș putea să-i trimit lui Putin o scrisoare prin care să-i promit niște poze nud dacă s-ar retrage din Ucraina. Dacă ar opri războiul, aș face asta”

5 Foarte interesante amănunte...