Germania: Social-democrații, sub presiune să-și nominalizeze candidatul la funcția de cancelar, după anunțul Angelei Merkel

Germania: Social-democrații, sub presiune să-și nominalizeze candidatul la funcția de cancelar, după anunțul Angelei Merkel

Partidul Social-Democrat (SPD) german, partenerul la guvernare al conservatorilor, se află sub presiune luni să-și nominalizeze candidatul propriu la funcția de cancelar, la o zi după ce Angela Merkel a anunțat că va candida pentru un al patrulea mandat, din partea Uniunii Creștin-Democrate (CDU), transmite DPA.

* Angela Merkel și-a anunțat oficial candidatura pentru un nou mandat de cancelar

Ralf Stegner, vicepreședinte al SPD, a declarat dimineață la postul public de televiziune ZDF că anunțul partidului său cu privire la contracandidatul dnei Merkel în alegerile legislative din 2017 "se va întâmpla în curând".

Dacă Uniunea Creștin-Democrată va obține suficiente voturi în 2017 pentru a forma un nou guvern, Angela Merkel va deveni cel mai longeviv lider al unui stat din Uniunea Europeană și unul din cei longevivi din istoria Germaniei.

Chiar dacă social-democrații nu au făcut încă anunțul oficial, se așteaptă ca actualul vicecancelar și ministru al economiei, Sigmar Gabriel, să fie candidatul lor la postul de șef al guvernului.

Conform celor mai recente sondaje, CDU este creditat cu scoruri între 30% și 35%, în timp ce SPD întrunește între 22% și 24% dintre opțiuni.

Potrivit DPA, este neclar deocamdată dacă va exista o altă "mare coaliție" între cele două formațiuni, a căror susținere electorală se erodează odată cu pierderea atractivității partidelor bazate pe valorile tradiționale ale clasei muncitoare sau cele conservatoare.

În schimb, formațiunea populistă Alternativa pentru Germania (AfD), înființată în 2013, este creditată de sondaje cu 10%-14,5% dintre intențiile de vot, scoruri ce fac aproape sigură intrarea sa în Bundestag ca partid de opoziție.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…