Germania: Un nou sondaj de opinie susţine şansele candidatului conservator Armin Laschet de a deveni cancelar

Germania: Un nou sondaj de opinie susţine şansele candidatului conservator Armin Laschet de a deveni cancelar

Un nou sondaj de opinie vine să susţină speranţele candidatului conservator Armin Laschet de a-i succede Angelei Merkel la frâiele celei mai mari economii mondiale, după alegerile generale din septembrie din Germania, relatează miercuri dpa.

Sondajul Forsa a arătat că sprijinul pentru Uniunea Creştin Democrată (CDU) condusă de Laschet şi pentru "sora" sa bavareză Uniunea Creştin Socială (CSU) s-a menţinut constant la 30% în ultimele trei săptămâni, după ce în urmă cu o lună era de 28%.

Armin Laschet are "şanse tot mai mari" să devină următorul cancelar german, a declarat directorul Forsa, Manfred Guellner, pentru operatorii de televiziune RTL/N-TV.

Totuşi, susţinerea pentru CDU-CSU este încă mai mică faţă de rezultatul de 32,9% obţinut de conservatori la nivel naţional, la alegerile din 2017.

Alegerile din 26 septembrie vor marca începutul erei post-Merkel, aceasta plecând de pe scena politică, după 16 ani la putere.

În aprilie, un alt sondaj Forsa arăta doar 21% sprijin pentru CDU-CSU şi un avans considerabil pentru Verzi, cotaţi cu 28%, după nominalizarea candidatei ecologiste la cancelarie, Annalena Baerbock. Ulterior însă susţinerea pentru Verzi a scăzut, după o serie de gafe ale lui Baerbock.

În noul sondaj Forsa, comandat de RTL-N-TV, Verzii sunt cotaţi cu 19%, ceea ce este oricum semnificativ mai mult faţă de rezultatul de 8,9% obţinut la alegerile din 2017.

În ce priveşte fostul partener de coaliţie al CDU-CSU, FDP (Partidul Liberal Democrat, pro-afaceri), acesta a crescut cu un punct procentual în ultima săptămână, ajungând la 12%. În acelaşi timp, sprijinul pentru social-democraţi (SPD) se menţine la 15%, cu mult sub cele 20,5% obţinute la scrutinul din 2017.

Pe de altă parte, Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) pare să piardă în continuare teren, ajungând la 9%, cu un punct mai puţin ca în urmă cu o săptămână, în condiţiile în care în 2017 a reuşit 12,6%.

Toate marile partide politice germane au exclus să se alieze cu AfD, menţionează dpa.

Rezultatele sondajului Forsa sunt similare cu cele ale sondajului INSA publicat mai devreme săptămâna aceasta, care a cotat CDU-CSU cu 28%, SPD şi Verzii cu 17%, FDP cu 12,5% şi AfD cu 11%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...