Germania va înlocui mare parte din flota sa de Tornado cu avioane Eurofighter (presă)

Germania va înlocui mare parte din flota sa de Tornado cu avioane Eurofighter (presă)

Germania va înlocui mare parte din avioanele sale de vânătoare îmbătrânite Tornado cu aparate Eurofighter de la Airbus, dar şi cu avioane americane de la Boeing, scrie vineri Der Spiegel, în contextul în care guvernul german urmează să ia o decizie în curând, relatează AFP.

Începând din 2025, flota germană de Tornado va lăsa locul unui număr maxim de 90 de avioane Eurofighter de la Airbus şi 45 de F-18 de la Boeing, scrie revista.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat pentru AFP că o decizie va fi luată "în următoarele zile".

Guvernul german alege prin urmare să meargă alături de partenerii europeni cu opţiunea Eurofighter, a Airbus, fără a strica relaţiile cu SUA şi NATO, comentează AFP.

Mai multe dintre avioanele Tornado actuale sunt certificate de SUA pentru a putea transporta bombe nucleare americane. Berlinul a decis însă, scrie Der Spiegel, să se doteze cu avioane F-18 pentru a continua această misiune.

Într-un raport al Curţii de conturi federale germane obţinut de revistă, Tornado este descris drept "un sistem de arme devenit depăşit şi caracterizat tot mai mult de disfuncţionalităţi şi o lipsă de disponibilitate".

Acest arbitraj între principalii doi constructori aeronautici concurenţi favorabil mai degrabă Airbus va permite în primul rând evitarea unei controverse privind viitorul proiectului de apărare european.

La sfârşitul lui februarie, după luni de rivalităţi politico-industriale între Franţa şi Germania, miniştrii apărării din cele două ţări au semnat un contract de 150 de milioane de euro care ar urma să ducă până în 2026 la un realizarea unui prim prototip de viitor avion de luptă european menit să înlocuiască flotele lor actuale.

Spania ar urma să se alăture şi ea acestui proiect de Sistem de luptă aerian al viitorului (SCAF), în special prin studii de cercetare.

SCAF are ambiţia de a înlocui în termen de 20 de ani avioanele Rafale şi Eurofighter.

Germania a fost multă vreme reticentă faţă de acest proiect, temându-se că va fi perdantă în faţa Franţei, care a fost desemnată la conducerea sa. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…