Germania: Viitorul cancelar Olaf Scholz susţine că orice ameninţare la adresa Ucrainei ar fi inacceptabilă

Germania: Viitorul cancelar Olaf Scholz susţine că orice ameninţare la adresa Ucrainei ar fi inacceptabilă

Viitorul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, şi-a exprimat marţi preocuparea privind mişcările trupelor ruse la frontiera ucraineană şi a afirmat că orice tentative de a trece graniţa ar fi inacceptabile, relatează Reuters.

"Este foarte, foarte important ca nimeni să nu treacă prin cărţile de istorie pentru a desena noi frontiere", a declarat Scholz la conferinţa de presă în care partidul său SPD (social-democraţii germani) a semnat acordul de formare a unei coaliţii de guvernare cu Verzii şi liberalii (FDP).

Preşedintele american Joe Biden urmează să-i comunice lui Vladimir Putin că Rusia riscă sancţiuni economice dure dacă invadează Ucraina, au declarat oficiali americani, în contextul în care mii de militari ruşi sunt masaţi lângă frontiera ucraineană.

"Trebuie să fie destul de clar că ar fi o situaţie inacceptabilă dacă ar exista o ameninţare la adresa Ucrainei", a adăugat Scholz, subliniind că frontierele nu pot fi violate.

Scholz urmează să-şi înceapă miercuri mandatul de cancelar după ce va fi ales de Bundestag. El va conduce o coaliţie din care mai fac parte Verzii şi FDP care pune capăt unei perioade de 16 ani de guvernare sub bagheta Angelei Merkel, care nu a mai candidat pentru un al cincilea mandat în alegerile din septembrie.

Viitorul vicecancelar Robert Habeck, care este co-preşedinte al Verzilor, a declarat că gazoductul Nord Stream 2, care urmează să transporte gaz rusesc în Europa ocolind Ucraina, nu a primit încă aprobare şi că discuţiile politice trebuie să continue.

În mod tradiţional, Verzii au adoptat o linie mai dură faţă de Rusia, ca şi faţă de China.

Întrebat despre China, Scholz a spus că se va consulta îndeaproape cu partenerii europeni. El a evitat întrebarea privind posibilitatea ca Germania să se alăture boicotului diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022.

"Trebuie să ne cunoaştem divergenţele şi totuşi să facem progrese unii cu alţii", a spus Scholz, părând să păstreze abordarea lui Merkel privind căutarea dialogului.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria