Germania/alegeri: Angela Merkel le cere compatrioţilor să-l voteze pe Armin Laschet pentru ca ţara ''să rămână stabilă''

Germania/alegeri: Angela Merkel le cere compatrioţilor să-l voteze pe Armin Laschet pentru ca ţara ''să rămână stabilă''

Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut vineri alegătorilor să-l voteze pe Armin Laschet, candidatul conservator al partidului său, Uniunea Creştin-Democrată, pentru ca Germania "să rămână stabilă", cu două zile înainte de scrutinul legislativ care îi va desemna succesorul în fruntea ţării, relatează AFP.

"Pentru ca Germania să rămână stabilă, Armin Laschet trebuie să devină cancelar federal", a afirmat ea în cadrul unui miting al partidului său de la Munchen, înainte de alegerile de duminică care se anunţă un duel strâns între favoritul social-democrat şi rivalul său de dreapta.

"A şti cine guvernează Germania nu este un lucru fără importanţă", a adăugat ea, avertizând împotriva scenariului unei victorii a candidatului social-democrat Olaf Scholz, în frunte în sondaje.

"Puteţi să vă imaginaţi un guvern roşu-roşu-verde", le-a spus ea reprezentanţilor CDU şi CSU, adunaţi în cel mai mare oraş din Bavaria pentru acest ultim miting de campanie.

Printre opţiunile posibile pentru o viitoare coaliţie, o alianţă "roşu-roşu-verde" între candidatul social-democrat al SPD, Olaf Scholz, partidul stângii radicale Die Linke şi Verzi nu este exclusă.

Această coaliţie nu este totuşi cea mai probabilă şi se loveşte de numeroasele divergenţe ideologice între cele trei partide. Însă conservatorii, în dificultate în sondaje, au făcut din această perspectivă o linie roşie pentru a-şi mobiliza trupele, comentează AFP.

Cancelarul a criticat în special creşterile de impozite dorite de candidatul social-democrat, afirmând că se teme ca ele nu cumva să facă firmele germane să fugă în Austria sau în Ţările de Jos.

"Nu este politica noastră", a subliniat ea, afirmând că preferă "o politică ce permite companiilor să rămână la noi şi să creeze locuri de muncă aici, pentru ca Germania să poată prospera".

Cancelarul a avertizat, de asemenea, în privinţa "suprimării frânei îndatorării", regulă constituţională de stricteţe bugetară, şi a riscurilor unei "Uniuni Europene a datoriei", care ar putea aduce, potrivit ei, o victorie a stângii.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale