Germania/alegeri: Manfred Weber crede că un guvern de stânga la Berlin va adânci fracturile în UE

Germania/alegeri: Manfred Weber crede că un guvern de stânga la Berlin va adânci fracturile în UE

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că nimeni din blocul ei conservator nu a avut vreodată îndoieli că vor avea în faţă o bătălie dură pentru păstrarea conducerii guvernului după 16 ani la putere, în timp ce liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European, germanul Manfred Weber, crede că o coaliţie de stânga la Berlin va ''adânci fracturile'' în UE, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.

''Pentru toţi din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) era clar că după 16 ani (la guvernare) nu se putea reveni automat la conducerea cancelariei'', a spus Merkel în timpul unei conferinţe de presă comune cu Manfred Weber în capitala germană.

Întrebată despre posibilitatea ca blocul conservator CDU/CSU să piardă scrutinul din 26 septembrie în faţa Partidului Social-Democrat (SPD), Merkel a răspuns doar că rolul ei nu este să se amestece în campanie şi că rezultatul se decide la urne. ''Luptăm şi la final vom număra'', a spus şefa guvernului aflată la finalul celui de-al patrulea mandat.

La rândul său, Weber a avertizat asupra pericolului pe care în opinia sa l-ar implica o coaliţie tripartită de stânga, formată din SPD, Verzi şi stânga radicală Die Linke, o opţiune care potrivit sondajelor este aritmetic posibilă.

Un guvern al stângii va ''adânci fracturile'' actuale în Uniunea Europeană, aceasta în timp ce acum blocul comunitar are nevoie la conducerea guvernului german o persoană care să ştie să obţină consensuri, consideră liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European.

''Din acest motiv (candidatul conservator) Armin Laschet trebuie să acceadă la conducerea guvernului'' german, întrucât ''ştim cât de important este un guvern popular la Berlin pentru ansamblul continentului'', a argumentat Weber.

Un sondaj difuzat joi de institutul Kantar indică 25% din intenţiile de vot pentru SPD şi 21% pentru blocul CDU/CSU. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...