Germanii o PEDEPSESC pe Merkel. ÎNFRÂNGERE umilitoare în alegeri(sondaje)

Germanii o PEDEPSESC pe Merkel. ÎNFRÂNGERE umilitoare în alegeri(sondaje)

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), se află pe locul trei în sondajele publicate după închiderea urnelor în alegerile regionale din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară, creștin-democrații fiind în urma social-democraților din SPD și a formațiunii antiimigrație Alternativa pentru Germania (AfD), relatează agențiile internaționale de presă. 

Potrivit sondajelor publicate de posturile de televiziune, formațiunea SPD ar fi obținut circa 30% din voturi, AfD circa 21%, iar CDU între 19% și 20%.

Aceste cifre arată înfrângerea cancelarului Merkel în propriul ei fief electoral, concomitent cu avansul partidului populist AfD.

'Nu este plăcut pentru noi', a recunoscut într-un interviu acordat postului ZDF, citat de Reuters, Michael Grosse-Groehmer, unul dintre deputații CDU, el admițând de asemenea că 'aceia care au votat pentru AfD au transmis un mesaj de protest'.

Scrutinul pentru parlamentul regional din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară s-a desfășurat exact la un an de la decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide porțile Germaniei pentru sutele de mii de migranți veniți din afara Europei, provocând astfel nemulțumirea unei părți a populației germane, nemulțumire concretizată în creșterea popularității formațiunii antiimigrație AfD.

Inițial o formațiune eurosceptică ce a respins ajutarea Greciei de către Uniunea Europeană, AfD a contestat deschis politica ușilor deschise față de migranți susținută de Angela Merkel.
De altfel, această politică a mai fost sancționată și în alegerile regionale desfășurate în luna martie în alte trei landuri, unde AfD a înregistrat de asemenea rezultate peste așteptări, în timp ce CDU a scăzut față de alegerile precedente.

În prima reacție după publicarea sondajelor, lidera AfD, Frauke Petry, a apreciat că la acest scrutin 'alegătorii s-au pronunțat clar împotriva politicii dezastruoase a lui Merkel privind migrația'. 'Am pus CDU la locul său', a mai spus ea, potrivit agenției DPA.

În opinia liderului AfD din landul landului Mecklenburg-Pomerania Inferioară, Leif-Erik Holm, citat de AFP, rezultatul acestui vot 'este probabil începutul sfârșitului pentru cancelarul Merkel', aluzie la alegerile generale care vor avea loc anul viitor.

Dar chiar dacă numărarea voturilor va confirma că AfD se află pe locul doi, acest partid nu va putea să intre în coaliția din guvernul regional al landului Mecklenburg-Pomerania Inferioară în condițiile în care CDU și SPD pot forma o majoritate și își vor menține actualul acord de guvernare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesant /

2 VIDEO Se temeau că va fi raportată pentru „nuditate” sau „pornografie”, dar n-a fost așa...

3 Curtea de Apel Braşov încalcă omerta și aplică decizia Curţii de Justiţie a UE privind prescripţia şi condamnă un inculpat judecat pentru fapte comise…

4 „Are 10 clase terminate și câștigă 8.000 într-o lună proastă” / „Ce rost mai au toate facultățile?”

5 VIDEO „Are tot cartierul pe ea!” / Anamaria Prodan, umilită de Iulia Albu!