Germanii vor ca Angela Merkel să-şi ducă la bun sfârşit mandatul de cancelar federal (sondaje)

Germanii vor ca Angela Merkel să-şi ducă la bun sfârşit mandatul de cancelar federal (sondaje)

Aproape trei sferturi dintre germani doresc ca Angela Merkel să rămână cancelar federal până la sfârşitul mandatului său, în 2021, potrivit unui sondaj de opinie realizat de postul public de radio ZDF, informează joi dpa.

Cancelarul federal se bucură de popularitate în special printre membrii Uniunii Creştin-Democrate pe care o conduce, 88% dintre aceştia declarând că s-ar bucura să o vadă încheindu-şi cel de-al patrulea mandat, în timp ce, în mod surprinzător, 85% dintre susţinătorii Verzilor, în opoziţie, au acelaşi punct de vedere.

Potrivit sondajului realizat de ZDF, sprijinul pentru ampla coaliţie a Angelei Merkel, care include Partidul Social-Democrat ca cel mai recent membru, a crescut la 62% dintre persoane care susţin că aceasta face treabă bună, de la 50% în august.

Un sondaj separat realizat de postul public rival ARD vine cu rezultate radical diferite, potrivit cărora 67% dintre germani sunt nemulţumiţi de performanţele coaliţiei de guvernare.

Cu toate acestea, 61% dintre respondenţii la sondajul ARD consideră că actuala coaliţie ar trebui să-şi ducă până la sfârşit mandatul.

Barometrul Politic al ZDF cifrează sprijinul acordat CDU, alături de partidul Uniunea Creştin-Socială din Bavaria, la 28%, fiind urmat de Verzi, cu 24%. Social-Democraţii se bucură de sprijinul a 15% dintre respondenţi, partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) de 13%, cel al extremei stângi Die Linke - de 7%, iar Partidul Liberal Democrat (FDP) - de 6%.

În ceea ce o priveşte pe succesoarea Angelei Merkel la conducerea CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, aceasta stă foarte prost în sondaje. Potrivit sondajului ZDF, 71% pun la îndoială abilitatea ei de a conduce partidul, iar în sondajul ARD, 66% şi-au exprimat nemulţumirea faţă de performanţele ei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD, ultima crimă / Iordache va fi ales astăzi preşedintele Consiliului Legislativ. Mandatul e pe viaţă

2 Un fost senator PSD îl dezbracă de secrete pe liderul PSD / „Diploma lui Ciolacu este falsă, cel mai probabil. E…

3 „Noul” PNL / Trei foști miniștri din Guvernele Dragnea și un ministru din Guvernul Ponta candidează din partea …

4 Noi informații / USR PLUS, scor peste așteptări la parlamentare / PSD și PNL merg cap la cap / Struțocămila lui Pont…

5 Birchall, cu colții în jugulara lui Streinu-Cercel: Se pare că imunitatea parlamentară bate imunitatea medical…