Gheţea: Sistemul bancar românesc este foarte flexibil, bine capitalizat şi a realizat creşteri pe toată linia

Gheţea: Sistemul bancar românesc este foarte flexibil, bine capitalizat şi a realizat creşteri pe toată linia

Sistemul bancar românesc este foarte flexibil şi bine capitalizat şi ancorat în activitatea economică, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Consiliului de Administraţie Libra Bank şi presedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

"După mai mult de zece ani de la criza din 2008, putem spune că sistemul bancar românesc a făcut faţă cu brio provocărilor pe care le-au ridicat atât crizele economice sau financiare, cât şi criza sanitară. Acest lucru denotă faptul că avem un sistem bancar foarte flexibil şi bine capitalizat, bine ancorat în activitatea economică a ţării. Deşi într-un an pandemic, în situaţie de influenţe negative a pandemiei asupra economiei, sistemul bancar românesc a realizat creşteri pe toată linia, în ultimul an, din iunie 2020 în iunie 2021. Activele au crescut cu 13%, soldul creditului neguvernamental cu 11,2%, economisirea cu 14,7%, indicatorul de solvabilitate cu 1,11% ajungând în momentul de faţă la 23,88%. De asemenea, alţi indicatori de stabilitate sunt pozitivi. Nu avem probleme cu creditele neperformante. Chiar există o scădere a acestui nivel, în iunie 2021, la 3,78%, faţă de 4,38% la iunie 2020. Numai având un sistem bancar cu performanţele acestea putem să ne gândim la implicarea lui în economie", a menţionat Gheţea.

Reprezentanţi ai instituţiilor bancare, ai patronatelor şi asociaţiilor din domeniu participă, marţi, la cea de-a doua ediţie a evenimentului "Banking Forum by Financial Intelligence". AGERPRES/(A - autor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...