Ghinea (USR): Strângem semnături pentru o comisie de anchetă legată de digitalizarea statului

Deputații USR strâng semnături pentru demararea unei comisii de anchetă legată de sistemele de IT folosite de instituțiile publice, demersul fiind sprijinit de mai mulți parlamentari PNL, a anunțat miercuri Cristian Ghinea.

"Propunem noi o comisie de anchetă pentru care strângem semnături de la deputații USR și PNL pentru o comisie de anchetă legată de digitalizarea statului, de sistemele de IT pe care statul le folosește. Anul trecut, fostul Guvern a demarat un proces amplu de debirocratizare care a avut efecte limitate. Principiul pe care voiam să îl aplicăm era următorul: statul nu ar mai trebui să trimită cetățeanul la o altă instituție a statului după hârtii, pur și simplu aceste instituții ar trebui să comunice între ele prin baze de date. (...) Acest lucru nu este posibil, pentru că aceste baze de date sunt rămase în urmă, nu sunt actualizate sau sunt prost făcute. (...) A fost un jaf în ceea ce privește digitalizarea sistemului public, dar nu numai furtul este problema aici, deși este o problemă imensă, evidentă, problema e că nu poți să guvernezi modern România având genul acesta de sisteme IT", a explicat Ghinea, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului.

Potrivit parlamentarului USR, această cerere de înființare a comisiei de anchetă este semnată până în prezent de 28 de deputați USR și de 16 deputați PNL.

"Mulțumesc foarte mult doamnei Raluca Turcan și deputatului PNL Pavel Popescu din Comisia de IT pentru că ne-au sprijinit în acest demers și invit celelalte partide, atât din Opoziție, cât și de la Putere, să semneze această cerere de creare a unei comisii parlamentare de anchetă pe care o să o supunem Biroului permanent. (...) N-am niciun fel de emoție că strângem pragul de 50 de semnături. (...) Vom depune săptămâna viitoare această cerere", a adăugat Cristian Ghinea.

El a spus că, potrivit unui raport de anul trecut al Corpului de control al premierului, între 2011 — 2016 statul român a plătit 3,7 miliarde de lei, aproximativ 700 de milioane de euro, pentru sisteme IT.

"În topul firmelor cele mai avantajate de aceste contracte vedem celebra triadă Siveco, UTI și firmele apropiate de Sebastian Ghiță", a susținut Ghinea.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Frica de pușcărie! Primăria Capitalei a anulat licitaţia pentru 100 de autobuze electrice: cele turceşti ar fi…

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte din Parlamentul European

3 Ion Iliescu, declarație criminală despre Revoluție: Este momentul să încetăm să mai căutăm vinovați

4 Mafia locală / Frații Micula, vizați de un dosar de evaziune și spălare de bani de 44 milioane de euro / Cazul e i…

5 Val de demiteri / Guvernul a eliberat din funcție 28 de prefecți. Cine vine în loc

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Gustări speciale pentru seara Oscarurilor