Ghiță i-a cerut în genunchi lui Liviu Tudose să îl salveze pe Mircea Cosma de o anchetă (surse)

Ghiță i-a cerut în genunchi lui Liviu Tudose să îl salveze pe Mircea Cosma de o anchetă (surse)

Sebastian Ghiță i-a cerut procurorului Liviu Tudose, fost șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești, să îl salveze pe președintele Consiliului Județean (CJ) Prahova de o anchetă a acestei structuri, iar pentru aceasta Ghiță s-ar fi așezat în genunchi în fața magistratului, au declarat surse judiciare pentru AGERPRES.

PCA Ploiești derula, în acel moment, o anchetă privind fapte de evaziune fiscală și spălare de bani, cercetările vizând mai multe persoane, dar și zeci de firme.

De altfel, PCA a dispus, în cursul anului 2014, trimiterea în judecată a respectivului dosar, fiind deferiți justiției mai mulți inculpați, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, omul de afaceri Răzvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma, dar și oameni de afaceri ale căror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autoritățile publice din Prahova, inclusiv CJ Prahova.

Liviu Tudose era, la momentul cercetărilor din acel dosar, procuror șef al PCA Ploiești. El a fost arestat preventiv vineri, la propunerea procurorilor DNA Ploiești, fiind acuzat de folosirea sau permiterea accesului la informații nedestinate publicității și luare de mită.

Conform surselor citate, Tudose ar fi admis în fața procurorilor anticorupție că a purtat discuții referitoare la acel dosar cu deputatul Sebastian Ghiță, însă susține că nu i-a dat informații referitoare la percheziții sau măsuri de supraveghere.

Ghiță era nemulțumit cu privire la măsurile asigurătorii dispuse de procurori asupra firmelor implicate în lanțul infracțional, el arătând că acest lucru afectează derularea lucrărilor firmelor de construcții, susțin sursele citate.

Potrivit acestora, în contextul în care ancheta avansa și era previzibil faptul că cercetările ar putea ajunge la președintele CJ Prahova, Ghiță, care este un apropiat al familiei Cosma, ar fi intervenit pe lângă procurorul Liviu Tudose, așezându-se în genunchi în fața acestuia și cerându-i să îl salveze pe "moș" (n.r. — Mircea Cosma).

Liviu Tudose susține că deputatul Sebastian Ghiță se afla sub influența băuturilor alcoolice când a făcut acest gest.

La începutul lui 2014, Ghiță a intermediat o întâlnire dintre premierul de la acea vreme, Victor Ponta, și Liviu Tudose, prim-ministrul oferindu-i acestuia din urmă funcție de conducere, respectiv director al Departamentului pentru Luptă Antifraudă sau o funcție de execuție în cadrul ONPCSB. Tudose ar fi acceptat propunerea de principiu, însă ea nu s-a materializat niciodată, în condițiile în care Mircea Cosma nu a mai putut fi salvat, au mai declarat sursele.

Concret, DNA Ploiești a demarat în acea perioadă cercetările într-un dosar în care, ulterior, Mircea Cosma, fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, dar și alte persoane, între care Răzvan Alexe, au fost trimise în judecată pentru fapte de corupție.

De altfel, Liviu Tudose a arătat că îl cunoștea dinainte pe Victor Ponta, fostul premier fiind invitat la o nuntă la care magistratul a fost naș, mai spun sursele citate.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat marți cererea DNA privind încuviințarea reținerii lui Sebastian Ghiță, iar în cazul arestării preventive a acestuia nu a fost întrunit numărul de voturi necesar avizării .

Sebastian Ghiță este acuzat în acest nou dosar de dare de mită (2 infracțiuni), folosire de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (2 infracțiuni), șantaj, cumpărare de influență și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...