Ghiță, TUPEU de BORFAȘ! Eu nu m-am născut să FUR, nu m-am născut să fac contracte cu statul. M-am născut să CREEZ!

Ghiță, TUPEU de BORFAȘ! Eu nu m-am născut să FUR, nu m-am născut să fac contracte cu statul. M-am născut să CREEZ!

Sebastian Ghita a declarat, miercuri, dupa ce colegii sai deputati au respins prin vot cererile DNA de incuviintare a retinerii si arestarii sale preventive, ca "Nu e doar o chestie de dreptate. E o chestiune de principii democratice". Sebastian Ghita a afirmat ca "Cred ca menirea oamenilor pe lume este sa creeeze, sa munceasca, sa se dezvolte. Eu nu m-am nascut sa fur, nu m-am nascut sa fac contracte cu statul. M-am nascut sa creez. Cred ca trebuie sa urmarim cu atentie cat de usor acuzam pentru un urlet prelung pe televizoare." Ghita a mai sustinut ca "Nu cred ca pentru placerile sadice ale unor personaje care se bucura de arestari trebuie sa hranim cu denunturi aceasta masinarie crunta".

Declaratiile lui Sebastian Ghita, dupa votul din Camera Deputatilor:

Despre votul colegilor sai: E doar o chestiune de principii democratice. Nu e doar o chestie de dreptate. Nu as dori nimanui sa treaca prin asa ceva.

Cred ca menirea oamenilor pe lume este sa creeeze, sa munceasca, sa se dezvolte. Eu nu m-am nascut sa fur, nu m-am nascut sa fac contracte cu statul. M-am nascut sa creez.

Cred ca trebuie sa urmarim cu atentie cat de usor acuzam pentru un urlet prelung pe televizoare. Trebuie sa ajungem la situatia in care societatea sa se civilizeze, sa se ordoneze.

Intentionez sa imi vad linistit de viata mea si cred ca toti oamenii din Romania trebuie chemati sa faca treaba asta.

Nu cred ca pentru placerile sadice ale unor personaje care se bucura de arestari trebuie sa tot hranim cu denunuturi aceasta masinarie crunta.

Sunt convins ca in momentul in care un dosar al sotiei presedintelui va fi pe rol, presedintele va trebui sa isi dea demisia. N-am mai multe amanunte sa va ofer (intrebat de unde are informatia despre dosarul lui Iohannis).

Timp de un an de zile, mai multe persoane au venit sa imi spuna ca sigur as scapa de problemele mele daca l-as denunta pe Victor Ponta - colegi din partid, oameni din avocatura, din justitie.

Abia am iesit din acest vot complicat si nu am inca un plan imediat. Dupa cum vedeti, putem sa planuim orice, dupa un simplu denunt viata se poate schimba intr-o zi.

Intrebat despre prezenta in sala a lui V. Ponta si E. Udrea: Cred ca si V Ponta, vazand ce se intampla in justitie... Procurorii cheama oameni in arest fara sa cheme avocatul. Hai sa iti reducem din pedeapsa, hai sa facem intelegere. Cred ca o fi vazut si domnul Ponta ce se intampla.

Stim cu totii ca a avut o participare la acest nou Cod Penal care aduce atata durere si atata chinuiala oamenilor in Romania.

Cativa colegi mi-au spus ca pot asista la numararea votului, ulterior presedintele Vali Zgonea mi-a spus ca nu pot participa.

De ce il acuza procurorii DNA pe Sebastian Ghita

Directia Nationala Anticoruptie a cerut incuviintarea Camerei Deputatilor pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Sebastian Ghita, pe care procurorii DNA il acuza de:

doua (2) infractiuni de dare de mita,

doua (2) infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,

santaj,

cumparare de influenta,

conducerea unui vehicul fara permis de conducere.

Ghita este implicat intr-un dosar care fusese inchis in 2014 de procurorul Lucian Papici (plecat intre timp din DNA), dar redeschis in 26 februarie 2016 in urma cererii adjunctului sefei DNA, Calin Nistor.

In acest dosar, chestorul Viorel Dosaru, fostul sef al Inspectoratului de Politie Prahova, este acuzat de procurori ca ar fi primit mita ca sa ii divulge lui Razvan Alexe (un apropiat al gruparii Sebastian Ghita - Mircea Cosma) informatii confidentiale. In acelasi dosar sunt implicati si Aurelian Mihaila (fost procuror general adjunct al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti) si Ionut Botnaru (fost sef DIICOT Ploiesti, acum procuror general al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, numit in functie de Tiberiu Nitu).

Furnizare de informatii confidentiale

Procurorii DNA afirma ca mai multe persoane, printre care si Sebastian Ghita, au furnizat "informatii confidentiale" mai multor persoane implicate intr-un caz de evaziune fiscala si spalare de bani, in perioada 2013-2014, intr-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

"Informatiile confidentiale priveau obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masurile de supraveghere tehnica dispuse, masurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa efectueze urmarire penala", potrivit unui comunicat postat pe site-ul Directiei Nationale Anticoruptie.

Procurorii sustin ca Sebastian Ghita "a capacitat un magistrat si o persoana din conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Prahova (I.P.J.) Prahova sa-i furnizeze informatii confidentiale din dosarul aflat in curs de urmarire penala pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti".

Potrivit sursei citate, Ghita "avea interesul sa protejeze doua persoane implicate in activitatea infractionala ce facea obiectul anchetei, iar pe de alta parte, avea personal interese de natura financiara la mai multi agenti economici supusi anchetei".

In schimbul informatiilor obtinute Sebastian Ghiar ar fi promis, pe de o parte, persoanei din conducerea I.P.J. Prahova ca o va sprijini sa isi mentina functia, dar si sa obtina alte functii de conducere, si ar fi acordat magistratului sprijin in vederea obtinerii unor functii de conducere sau executie in cadrul unor institutii publice centrale.

Santajul

In ceea ce priveste acuzatia de santaj, procurorii afirma ca, in martie 2011, pentru a inceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei societati comerciale, "prin intermediul unui post de televiziune a carui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA" (Romania TV, n.r.), Ghita "l-a constrans pe reprezentantul acelei societati comerciale sa incheie, in mod fictiv, un contract de prestari servicii".

"Scopul incheierii contractului era ca SC ASESOFT INTERNATIONAL SA sa dobandeasca, in mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500.000 euro, reprezentand valoarea contractului mentionat. Din acea suma, SC ASESOFT INTERNATIONAL SA a primit, in doua transe, in perioada iunie - septembrie 2011, suma totala de 610.202, 96 lei", acuza procurorii.

Conducerea fara permis

Sebastian Ghita mai este acuzat ca in 22 iulie 2012 a condus un autoturism Mercedes, fiind depistat pe raza localitatii Barcanesti, judetul Prahova, in conditiile in care avea carnetul suspendat pentru cinci luni.

In aceeasi zi, Sebastian Ghita ar fi cerut unei persoane din conducere I.P.J. Prahova sa intervina pe langa politistii rutieri astfel incat acestia sa nu constate contraventia, respectiv depasirea limitei de viteza si a infractiunii la regimul circulatiei, respectiv intocmirea dosarului penal, interventie care s-a si realizat.

In schimbul acestui favor, Ghita a sprijinit persoana care a intervenit pentru el sa isi pastreze functia de conducere la I.P.J. Prahova.

Audieri la DNA Ploiesti pe banda rulanta

Miercuri au fost audiati la DNA Ploiesti mai multi suspecti din acest dosar. Printre primii audiati s-au numarat Sebastian Ghita si Viorel Dosaru.

Procurorul general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, Liviu Tudose, a fost adus cu mandat la sediul DNA Ploiesti, surse judiciare declarand ca procurorii au obtinut aviz din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru retinerea si arestarea preventiva a acestuia, transmite Agerpres.

La sediul DNA Ploiesti va mai fi adus cu mandat si procurorul Aurelian Mihaila, fost adjunct al PCA Ploiesti, pentru care, de asemenea, DNA a obtinut aviz pentru retinerea si arestarea preventiva a sa, au precizat surse citate de Agerpres.

Conform acestora, Liviu Tudose este acuzat in acest dosar de luare de mita si furnizare de informatii confidentiale, iar procurorul Aurelian Mihaila este acuzat de cercetare abuziva si furnizare de informatii nedestinate publicitatii.

De asemenea, fostul subsecretar de stat in MAI, Viorel Dosaru, este acuzat de luare de mita (doua infractiuni), favorizarea infractorului si furnizarea de informatii nedestinate publicitatii, iar Constantin Ispas, fostul sef al DGA Prahova, este acuzat de luare de mita si furnizarea de informatii nedestinate publicitatii.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?