Gibraltarul acuză Spania că a încălcat suveranitatea britanică, după un schimb de focuri

Gibraltarul acuză Spania că a încălcat suveranitatea britanică, după un schimb de focuri

Guvernul enclavei britanice Gibraltar a acuzat vineri Spania de "încălcare a suveranităţii" Regatului Unit în urma unor focuri de armă trase joi de vameşi spanioli care urmăreau contrabandişti, relatează AFP.

Gibraltarul văzut din Spania. Foto: EPA-EFE

"Faptele din jurul acestui incident dezvăluie o încălcare flagrantă a suveranităţii britanice şi, potenţial, cel mai grav şi periculos incident din ultimii ani", a declarat şeful guvernului din Gibraltar, Fabian Picardo, citat într-un comunicat semnat de guvernatorul din "Rocher".

Incidentul în cauză a avut loc joi, în zorii zilei, când doi vameşi spanioli au intrat pe o plaja din Gibraltar în timp ce urmăreau contrabandişti, care au aruncat cu pietre pentru a scăpa, determinându-i pe vameşi să folosească armele, potrivit unei surse a autorităţii fiscale spaniole sub rezerva anonimatului.

"Dacă s-ar confirma că oficiali spanioli şi-au folosit armele în Gibraltar, o astfel de acţiune ar constitui o încălcare foarte gravă a legii", se arată în comunicat.

"Guvernele din Gibraltar şi Regatul Unit consideră ca evenimentele de ieri (joi) vor necesita o analiză atentă cu privire la natura şi nivelul răspunsului diplomatic" din partea Regatului Unit.

Spania a cedat Gibraltarul coroanei britanice în 1713, în cadrul Tratatului de la Utrecht, dar de atunci nu a încetat niciodată să revendice suveranitatea, ceea ce a dus la fricţiuni constante la graniţă şi la tensionarea relaţiilor diplomatice dintre Madrid şi Londra.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro