Gigi Becali, la a 15-a retragere de la FCSB. Anul și anunțul pentru ”Petrică” al fotbalului românesc

Gigi Becali, la a 15-a retragere de la FCSB. Anul și anunțul pentru ”Petrică” al fotbalului românesc

Gigi Becali și-a anunțat luni o nouă retragere din fotbal, după meciul Rapid - FCSB 1-0. Nu este prima oară, ba chiar finanțatorul roș-albaștrilor a ajuns la a 15-a oară când transmite un astfel de mesaj „sigur”. Să vedem istoricul retragerilor din fotbal ale lui Becali.

Gigi Becali spune că nu mai suportă ca echipa lui să fie furată. Foto Sportpictures

Omul de afaceri s-a plâns acum că arbitrul Feșnic a tolerat jocul dur al Rapidului și nu a acordat două cartonașe roșii în partida de duminică seară din Giulești. Gigi Becali consideră că FCSB este victima unui complot. Finanțatorul a apărut în peisajul fotbalului în 2000, pentru ca în 2003 să devină patron cu acte în regulă (unii zic că nu) al celui mai titrat club.

Anul 2007 – George Copos ajunge vicepremier în guvernul Tăriceanu și Gigi Becali se teme de influențe politice. „Am mulți dușmani. Sunt vânat. Vor încerca să-mi găsească nod în papură. Acum, au apărut noi legi, nu sunt contabil și pot să semnez ceva și contabilul să greșească, iar atunci trebuie să răspund, ca președinte al Consiliului de Administrație. Eu mă dau la o parte”, anunța pe atunci Becali.

În 2008 se visa patron de presă și oier

Anul 2008 a adus un alt anunț al finanțatorului Stelei, care spunea că se retrage din viața publică, și că vrea să fie bancher, patron de presă și oier. „Vă anunț că mă retrag din viața publică. Probabil voi mai ieși o dată la 3-4 luni, la o emisiune televizată. Mă retrag din viața publică. Voi face o bancă, voi face o televiziune, mă voi ocupa în continuare de Steaua sau poate mă retrag și de aici. Poate voi fi patron de fotbal, voi fi bancher, patron de presă și oier”.

În anul 2009, Gigi Becali a anunțat că vrea să mute echipa în Italia, după ce ANAF a transmis că va încasa TVA pentru transferurile de jucători. „O să plec în Italia. Eu sunt ținta principală. Poate mă retrag, să vedem cine mai bagă bani în fotbal… E o tâmpenie că plătim TVA când vindem un jucător în străinătate. Nu mai putem, e o chestiune de bun simț. Cei de la ANAF nu cunosc legea, dar o să le-o explic eu”.

Datoriile la ANAF l-au făcut să se gândeasacă la retragere

În 2010, Gigi Becali s-a războit în declarații tot cu ANAF, după ce instituția i-a cerut taxe și impozite de 3,3 milioane de euro, în urma unor tranzacții imobiliare. Atunci s-a gândit din nou la retragere. „Încearcă să mă prindă cu nu știu ce datorii, din 2005, 2006, dar eu sunt în regulă”, spunea acesta.

În anul 2011 a început lupta pentru palmaresul Stelei. În conflict cu MApN și CSA Steaua, Gigi Becali a declarat: „Steaua fără Becali n-are farmec. Poate mă retrag din fotbal. Dacă eu mă retrag din fotbal, imediat a doua zi se retrage și finul Borcea, se retrage și Porumboiu. Veniți cu macaraua și luați Steaua! Poftim, luați numele de Steaua, dar numai cu macaraua”.

S-a ”retras” și după eliberarea din închisoare

2012 a fost încă un an în care Becali a vrut să se retragă, de data aceasta în semn de solidaritate cu finul său, Cristi Borcea. „Dacă Borcea și Turcu pleacă, plec și eu”.

În 2013, patronul FCSB a vrut să renunțe la echipa în momentul în care a încercat să plece din țară, dar a fost oprit la vamă.

Anul 2015 a adus eliberarea din închisoare a lui Gigi Becali. „Nu mă mai interesează viața publică. Ce câștig dacă stau în viața publică? O să cumpăr o tipografie și o să scot cărți religioase, vreau să fac o emisiune ortodoxă. Toată averea mea o voi folosi pentru mântuirea neamului”.

În 2016, după ce FCSB a piedut titlul, Gigi Becali s-a enervat „Nu mă mai interesează fotbalul. O să ies definitiv. Ce dacă mi-a adus bucurii fotbalul? Am câștigat ani de viață? Nu. Nu avem valoare. Iau în calcul retragerea mea din fotbal”.

Burleanu, un alt motiv

În 2017, Becali s-a declarat „sleit” de puteri din cauza conflictului cu MapN, dar și din cauză că echipa nu are rezultate. „La fotbal nu mai am tragere de inimă, doar de politică nu mă las! Dacă voi putea să câștig puterea, am să o fac”.

Anul 2018 l-a adus la conducerea fotbalului pe Răzvan Burleanu. Gigi Becali a declarat că nu va rămâne în fotbal sub noul președinte al Federației Române. „Eu m-am retras! Nu pot să fiu la mâna comisiilor lui Burleanu. Așa era și pe vremea lui Mircea Sandu, comisiile acționau la comandă. Eu nu mai sunt acționar, i-am depus mandatul lui Vasile Geambazi. El va prelua activitatea clubului, are mai mulți bani ca mine”.

La revedere cu Becali după meciuri

În 2019, Gigi Becali îl instala pe antrenorul Bogdan Argeș Vintilă la echipă și declara sus și tare: „Vă anunţ că eu am terminat-o cu viaţa publică. Nu mă mai interesează nimic. La revedere cu Becali după meciuri. Am aici antrenor, care este Bogdan Vintilă Argeş. L-am rugat din inimă un lucru. Dacă este întrebat cine face echipa sau cine face schimbările, să răspundă că antrenorul face echipa. Vintilă va face echipa, Vintilă va face schimbările, el face tot!”.

În anul 2021, patronul promite că se retrage dacă FCSB nu câștigă titlul. „Dacă nu iau campionatul, o termin cu fotbalul! Nu mai e pasiune. A fost. Acum nu mai e. E o afacere pe care nu vreau s-o mai țin dacă nu e afacere. Dacă nu iau campionatul, la revedere. Ce mare lucru?”. FCSB nu a câștigat titlul, dar Becali a rămas la echipă

S-a plâns ca nu mai are bani

Anul 2022 - FCSB pierde primul meci cu Saburtalo și patronul anunță: ”Eu am luat hotărârea să ies din fotbal. Bine, mai durează doi-trei ani până lichidez. Ies, gata! N-am cum. N-am de unde să mai scot bani. Niciodată averea mea n-o comandă cineva. Dacă o comandă cineva, ajungem la faliment. Pot să-mi scot banii și la revedere”.

Anul 2023 aduce o altă retragere a lui Gigi Becali, cea de-a 15-a, după un meci în care FCSB a fost dezavantajată de arbitri și care a scos-o momentan din lupta pentru titlu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă