Gigi Becali vinde unor americani fabrica de armament de la Drăgășani

Gigi Becali vinde unor americani fabrica de armament de la Drăgășani

După cum anunța „Adevărul” în urmă cu câteva luni, un grup de investitori americani, între care doi foști generali și un fost ambasador american în România, au realizat o infuzie de capital în firma Romanian Allied International Defense SRL care intenționează să fabrice muniții.

Milioane de cartușe vor fi produse lunar la Drăgășani

Compania intenționează să cumpere Uzina Mecanică Drăgășani, deținută de omul de afaceri Gigi Becali în proporție de 95 la sută și în care mai dețin părți sociale Asociația Salariaților și Ministerul Economiei, iar noii patroni vor demara rapid producția de muniții mici la Uzina Mecanică Drăgășani.

Tranzacția de 13 milioane de dolari nu a fost încă finalizată pentru că este necesară o analiză a Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe, entitate din care fac parte o serie de secretari de stat din diferite ministere, angajați SIE și SRI, dar surse din piață susțin că avizul va fi dat destul de repede.

Aceleași surse mai susțin că responsabilii Romanian Allied International Defense SRL au contractat deja din țări NATO două linii de fabricație performante care vor produce în primă fază muniții de calibru mic 5,56 și 7,62 milimetri. Practic, Uzina Mecanică Drăgășani va fi prima fabrică de muniții la standarde moderne din România, pentru că celelalte capacități de producție au majoritar utilaje de dinainte de ’89. Aceste linii de producție asistate de calculator vor fi montate în halele de la Drăgășani în luna ianuarie a anului viitor, iar producția efectivă va fi demarată cel târziu în martie. În paralel, în perioada următoare, va începe campania de recrutare a personalului care va fi trimis pentru formare în străinătate la fabricanții liniilor de producție complet automatizate.

Cert este că principalele piețe vizate de investitorii americani sunt România și Ucraina, care în războiul cu Rusia folosește zilnic cantități imense de astfel muniții de infanterie din ambele calibre, dar nu vor fi neglijați potențiali clienți din Africa sau Orientul Mijlociu.

Capacitatea de producție este una importantă dacă avem în vedere că, lunar, fiecare linie poate fabrica 5 milioane de cartușe dacă lucrează într-un singur schimb. Deci, în prima fază, dacă cele două linii lucrează numai într-un schimb, producția lunară realizată în halele Uzinei Mecanice Drăgășani ar fi de 10 milioane de cartușe, dar unele surse susțin că aceasta va fi, cel mai probabil, dublă, deoarece se intenționează funcționarea în două schimburi. În medie, în prezent, un astfel de cartuș se vinde cu 2 dolari, iar suma investită este una de aproape zece ori mai mică.

Fabricare de muniții de calibru mic este numai o primă fază a investiției americane, pentru că se dorește și fabricarea munițiilor mijlocii și mari, calibre de 30, 76, 152 și 155 milimetri, între altele, iar în acest segment nu este exclusă colaborarea cu vechi facilități de producție ale Romarm. Apoi, tot în faza a doua a investiției, pentru eficientizarea producției, partea americană intenționează să intre și pe piața de pulberi explozive, capitol la care România suferă foarte mult. Ca și în cazul muniției de calibru mare, la capitolul producție de pulberi explozive, investitorii americani vor colabora tot cu vechi facilități de producție ale Romarm în urma unor asocieri de tip joint-venture.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat