Gimnastică artistică: Componenta lotului naţional Daniela Trică şi-a anunţat retragerea din activitate la 16 ani

Gimnastică artistică: Componenta lotului naţional Daniela Trică şi-a anunţat retragerea din activitate la 16 ani

Componenta lotului naţional feminin de gimnastică artistică Daniela Trică şi-a anunţat retragerea din activitate la doar 16 ani, ea postând un mesaj pe un site de socializare în care a notat că acesta este sfârşitul său în gimnastică.

"My story. Ştiu ca e greu de înţeles şi de înghiţit, dar, da! Totul are un început şi un sfârşit. Şi ăsta este sfârşitul meu în gimnastică. A fost un drum frumos, anevoios, cu bucurii şi supărări, cu înfrângeri şi câştiguri. Tot ce am învăţat din sportul ăsta este să nu te dai niciodată bătut. Şi nu asta am făcut! Dar atât s-a putut. Pot spune că sportul acesta m-a modelat pentru viaţa ce urmează. Le mulţumesc antrenorilor pentru înţelegerea acordată mereu şi pentru susţinerea necondiţionată, precum şi cadrelor medicale care m-au îngrijit şi au avut grijă de mine mereu, pe cât s-a putut de bine", a scris Trică pe pagina personală de Instagram.

Ea le-a mulţumit de asemenea colegelor de lot pe care le-a numit "surori de altă mamă". "Le mulţumesc şi colegelor mele, cu care am crescut de mică şi fără ele nu puteam reuşi cât am reuşit. Ne-am susţinut necondiţionat şi eu le voi susţine in continuare pentru a-şi îndeplini visul. Surori din altă mamă o să rămâneţi pentru mine! Vă iubesc fetelor enorm. O experienţă de viaţă, o lecţie adevărată şi un imbold spre viitorul meu. Capul sus şi mergem înainte", a adăugat gimnasta.

Unul dintre cei trei antrenori ai lotului feminin al României, Nicolae Forminte, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că nu a discutat cu Daniela Trică şi nu cunoaşte exact motivele retragerii. El a afirmat însă că aceasta a acuzat în ultima perioadă dureri la spate şi genunchi şi a mai avut tentative de a renunţa la gimnastică.

"Daniela Trică a avut o perioadă de timp în care a avut multe dureri de spate şi de genunchi. A fost nevoită să facă repaus din cauza durerilor, nivelul său de progres din ultimii doi ani a stagnat. Nimeni nu a influenţat-o, este hotărârea ei, ea trebuie să explice de ce a renunţat la gimnastică. Ea a mai avut tentative din acestea de a renunţa, inclusiv înainte de Europenele de la Mersin... Noi am aflat ieri că renunţă. Noi, antrenorii, nu avem nimic de reproşat. Este opţiunea ei... dar este o percepţie total greşită în România că orice copil care ajunge în sala de gimnastică e obligatoriu să devină Nadia Comăneci", a spus Forminte.

"Copilul a considerat că nu mai poate să progreseze... dar nu ştiu sigur. Cu mine nu a discutat, este decizia ei şi a familiei. Să sperăm că este o decizie de moment, poate cu familia sau la club va mai discuta... nu ştiu ce va face. Cu mine nu a discutat motivele pentru care renunţă. Orice copil care renunţă este o pierdere pentru gimnastică. Nu se poate cuantifica, e mare, e mică... având în vedere numărul mic de gimnaste din România. Problema cea mare este că la vârsta adolescenţei multe gimnaste renunţă", a adăugat el.

Antrenorul a menţionat că în România presiunea enormă care se pune asupra fetiţelor le face să renunţe la vârsta adolescenţei.

"În România este o mare problemă. Dacă fetiţele care practică gimnastica nu confirmă că pot fi medaliate, atunci ies din sistem. În alte state, stau la cluburi, se antrenează în continuare, ajung pe la 19 ani - 20 de ani şi te trezeşti că una începe să facă performanţă atunci. Deci la noi presiunea asupra copiilor de a face repede şi imediat performanţă este enorm de mare. Iar acesta este un motiv pentru care se pierd foarte multe adolescente în gimnastica românească", a explicat Forminte.

În vârstă de 16 ani, Daniela Trică a fost inclusă în lotul feminin naţional de senioare al României în 2020. În acelaşi an ea a obţinut şi singura medalie la senioare, mai exact argintul cu echipa României la Campionatele Europene de la Mersin.

Ea a început pregătirile cu lotul naţional în luna februarie, dar nu a participat la Campionatele Europene de gimnastică artistică desfăşurate între 21 şi 25 aprilie la Basel (Elveţia).
AGERPRES (A, AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria