Gimnastică artistică: Franţa renunţă la Campionatele Europene din Turcia din cauza Covid-19 şi a "tensiunilor geopolitice"

Gimnastică artistică: Franţa renunţă la Campionatele Europene din Turcia din cauza Covid-19 şi a "tensiunilor geopolitice"

Echipa de gimnastică artistică a Franţei a indicat vineri că renunţă să participe la Campionatele Europene organizate în Turcia în luna decembrie, din cauza Covid-19 şi a "actualelor tensiuni geopolitice dintre Franţa şi Turcia", potrivit unui comunicat.

"În condiţiile în care nu suntem în măsură să garantăm pe deplin securitatea delegaţiei franceze, ni s-a părut mai responsabil să renunţăm" la competiţia programată între 9 şi 20 decembrie în oraşul Mersin, a afirmat într-un comunicat James Blateau, preşedintele Federaţiei franceze de gimnastică.

Franţa şi Turcia se confruntă în prezent cu un episod de tensiuni diplomatice, legate mai ales de dezacordurile asupra Siriei, Libiei şi a Mediteranei orientale.

Aceste tensiuni s-au intensificat şi mai mult de la sfârşitul lunii octombrie, când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut boicotarea produselor franceze, acuzându-l pe omologul său francez Emmanuel Macron de ''islamofobie" pentru că a apărat dreptul difuzării unor caricaturi cu profetul Mahomed, după atentatul a cărui victimă a fost Samuel Paty, profesor de istorie-geografie, decapitat pe 16 octombrie la Conflans-Saint-Honorine de un terorist islamist.

Erdogan l-a acuzat pe Macron că desfăşoară o "campanie de ură" împotriva islamului şi a pus la îndoială "sănătatea mintală" a acestuia.

"Aveam evident cunoştinţă de aceste tensiuni care s-au adăugat crizei sanitare, însă aşteptam din partea ministerului de externe şi a ministerului responsabil cu sportul, elemente obiective care să ne permită să luăm o decizie definitivă", a explicat în comunicat un oficial al federaţiei, Kevinn Rabaud.

Această decizie a Federaţiei franceze de gimnastică va avea consecinţe în privinţa sportivilor săi în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Tokyo, reprogramate în vara lui 2021.

"Campionatele Europene erau o etapă identificată ca primul pas în pregătirea Jocurile Olimpice. Anularea lor perturbă programul de pregătire (...)", a subliniat Rabaud.

Rusia, Elveţia, Marea Britanie, Germania, Olanda şi Spania sunt printre ţările ce au anunţat de asemenea că nu vor participa de asemenea la Europenele din Turcia, din motive legate de această dată doar de criza sanitară. AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguţ, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro