Google confirmă că l-a concediat pe inginerul care a spus că sistemul de inteligenţă artificială al companiei are sentimente

Google confirmă că l-a concediat pe inginerul care a spus că sistemul de inteligenţă artificială al companiei are sentimente

Luna trecută, Blake Lemoine a făcut publică teoria sa conform căreia tehnologia lingvistică Google are „sentimente” şi, prin urmare, ar trebui să i se respecte „dorinţele”. Compania Google, alături de mai mulţi experţi în inteligenţă artificială, au negat afirmaţiile, iar vineri compania a confirmat că a fost concediat, conform BBC .

Lemoine a declarat pentru sursa citată că primeşte consiliere juridică şi a refuzat să comenteze situaţia.

Într-o declaraţie, Google a spus că afirmaţiile lui Lemoine despre Modelul lingvistic pentru aplicaţiile de dialog (Lamda) sunt „complet nefondate” şi că compania a lucrat cu el timp de „multe luni” pentru a clarifica acest lucru.

„Aşadar, este regretabil că, în ciuda angajării îndelungate pe această temă, Blake a ales în continuare să încalce în mod persistent politicile clare de angajare şi securitate a datelor, care includ necesitatea de a proteja informaţiile despre produse”, se arată în declaraţie.

Lamda este o tehnologie inovatoare despre care Google spune că se poate angaja în conversaţii liber. Este instrumentul companiei pentru construirea de chatbot.

Lemoine a început să facă titlurile ştirilor luna trecută când a spus că Lamda dă dovadă de o conştiinţă asemănătoare omului. A stârnit discuţii în rândul experţilor şi entuziaştilor AI cu privire la progresul tehnologiei care este concepută pentru a-şi însuşi identitatea oamenilor.

Lemoine, care a lucrat pentru echipa Google Responsible AI, a declarat pentru The Washington Post că sarcina lui era să testeze dacă tehnologia folosea discurs discriminatoriu sau instigator la ură.

El a descoperit că Lamda a dat dovadă de conştientizare de sine şi putea purta conversaţii despre religie, emoţii şi frici. Acest lucru l-a făcut pe Lemoine să creadă că în spatele abilităţilor sale verbale impresionante s-ar putea afla şi o minte sensibilă.

Descoperirile sale au fost respinse de Google şi iniţial a fost trimis în concediu plătit pentru încălcarea politicii de confidenţialitate a companiei.

Lemoine a publicat apoi o conversaţie pe care el şi o altă persoană au avut-o cu Lamda, pentru a-şi susţine afirmaţiile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”