Gorbaciov, „devastat de situația” dintre Rusia și Ucraina. A murit șocat de declanșarea războiului

Gorbaciov, „devastat de situația” dintre Rusia și Ucraina. A murit șocat de declanșarea războiului

Mihail Gorbaciov a fost „șocat” și „uluit” de izbucnirea conflictului din Ucraina în ultimele sale luni de viață, a relatat Pavel Palașcenko, potrivit Reuters. Fostul translator al ultimului lider sovietic susține că înrăutățirea legăturilor dintre Moscova și Kiev l-au zdrobit psihic în ultimii ani.

Mihail Gorbaciov FOTO Profimedia

Interpretul care a lucrat timp de 37 de ani cu Gorbaciov a declarat că fostul lider sovietic a fost supărat din cauza evenimentelor din Ucraina. Potrivit translatorului, Gorbaciov încă mai credea în ideea Uniunii Sovietice, dar era împotriva folosirii forței pentru atingerea obiectivelor.

Pavel Palașcenko a relatat într-un interviu pentru Reuters că a vorbit cu Gorbaciov în urmă cu câteva săptămâni, susținând că el și alții au fost uimiți de cât de traumatizat a fost era fostul lider sovietic de evenimentele din Ucraina.

„Nu doar operațiunea (militară specială) care a început pe 24 februarie, ci întreaga evoluție a relațiilor dintre Rusia și Ucraina în ultimii ani a fost cu adevărat o lovitură mare pentru el. L-a zdrobit cu adevărat emoțional și psihic”, a susținut Palașcenko

Legături de familie cu Ucraina

Gorbaciov, care avea 91 de ani când a murit marți din cauza unei boli nespecificate, avea legături de familie cu Ucraina, a spus Palazhchenko. Potrivit translatorului, Gorbaciov a păstrat un portret uriaș al regretatei sale soții, Raisa, al cărei tată era din Ucraina, în biroul din Moscova al Fundației Gorbaciov.

„Ne-a fost foarte evident, în conversațiile noastre cu el, că a fost șocat și uluit de ceea ce se întâmpla (după ce trupele ruse au intrat în Ucraina în februarie). Credea nu doar în apropierea poporului rus și ucrainean, credea că acele două națiuni erau amestecate”.

Palașcenko a mai spus că Gorbaciov credea în rezolvarea problemelor doar prin mijloace politice, susținând că în cazul ultimelor evenimente dinaintea căderii URSS, pentru care a fost învinuit de politicienii din Lituania și Letonia, fie nu știa despre unele dintre aceste episoade sângeroase, fie „extrem de reticent” a autorizat utilizarea forței pentru a preveni haosul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”