Gorbaciov: Lumea trece printr-o perioadă ce ar putea duce la nou 'război rece'

Gorbaciov: Lumea trece printr-o perioadă ce ar putea duce la nou 'război rece'

Fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov consideră că lumea traversează la ora actuală o perioadă periculoasă care ar putea duce la cel puțin un nou 'război rece', într-un interviu acordat postului de televiziune rus REN TV, în care a făcut apel la dialog și la o politică constructivă, și nu la rezolvarea problemelor pe cale armată, relatează RIA Novosti.

'Cred că ne confruntăm cu o perioadă extrem de periculoasă. Situația ar putea duce la cel puțin un război rece. Acesta a și început deja. Și cine crede că va câștiga, se înșală. Nimeni — nici noi, nici ei — nu va ceda! Un singur lucru este necesar în contextul actual — politici constructive pe plan internațional. Și ca lumea să avanseze spre pace', a pledat fostul lider sovietic, care la 2 martie va împlini 85 de ani.

În acest interviu realizat pentru a-i marca aniversarea, Gorbaciov a spus că 'propuneri concrete vor fi făcute publice în curând în această privință'.

Deși aflat la o vârstă înaintată, Mihail Gorbaciov a spus, de asemenea, că nu intenționează să stea departe de politică. 'Nu mă retrag din politică... Sunt de 55 de ani în politică — este ceva. Nu am niciun plan. De fapt, am un singur plan — să nu stau deoparte', a afirmat fostul lider sovietic, de al cărui nume se leagă prăbușirea comunismului și căderea Cortinei de Fier.

'Mulți consideră că (...) Al Treilea Război Mondial a început deja. Se trage deja cu armele. Chiar nucleare. Sunt utilizate arme de distrugere în masă. Se înregistrează o creștere enormă a cheltuielilor militare. Se repetă tot ceea ce ne-a adus pe noi cândva la un pas de prăpastie. Prin urmare, este necesar ca totul să se oprească', a pledat ex-președintele URSS.

'În general, riscul unei amenințări este foarte mare', a concluzionat Gorbaciov, căruia detractorii îi reproșează destrămarea URSS și cedarea pozițiilor în fața Occidentului, ceea ce a dus la extinderea NATO în fostele state comuniste și apropierea infrastructurii Alianței de granițele ruse.

Relația dintre Rusia și Vest trece în prezent prin cea mai gravă criză de la sfârșitul războiului rece, ca urmare a rolului Moscovei în situația din Ucraina. Moscova acuză Occidentul că încearcă să creeze în jurul său un 'cordon sanitar', în timp ce Vestul îi reproșează o politică revanșardă și revizionistă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Îl ascultă cineva sau sunt amețiți de aromele ciolanului? / Rareș Bogdan, avertismente în rafală pentru miniștri…

2 Răsturnare de situație! Ce spune menajera lui Alex Bodi despre bătăile pe care Bianca Drăgușanu le-a încasat

3 Trimis la dezalcoolizare? / Maior va fi ambasadorul României la Aman, în Iordania

4 Așa o fi?

5 ULTIMA ORĂ Ionuț Nasleu, fostul șef al Piețelor din Timișoara, a fost reținut pe aeroportul Otopeni