Gorghiu, despre reforma pensiilor speciale: Las dreptul Curţii Constituționale să se pronunţe

Gorghiu, despre reforma pensiilor speciale: Las dreptul Curţii Constituționale să se pronunţe

Ministurl Justiţiei, Alina Gorghiu, a refuzat, potrivit News, să facă vreo predicție cu privire la atacarea legii la CCR, după adoptarea proiectului pentru desființarea pensiilor speciale în Senat, susținând că lasă dreptul Curții Constituționale să se pronunțe.

FOTO Inquam Photos

„În Senat se votează legea pensiilor de serviciu, în timp ce eu sunt aici, ăsta este, cred eu, un mesaj important pe care îl dau sistemului judiciar că îmi doresc să menţinem punţile de comunicare, că îmi doresc un dialog consolidat şi că îmi doresc să găsim soluţii pentru fiecare problemă”, a spus ministrul Justiţiei, la sediul CSM, potrivit News .

În privința atacării legii la CCR, ministrul a refuzat să facă vreo predicție. „Vom vedea cine şi în ce măsură va decide să formuleze sesizări la CCR şi las dreptul Curţii să se pronunţe”, a mai afirmat ministrul.

În cceea ce privește protestele magistraților, Gorghiu a afirmat că nu rezonează cu ideea de protest, subliniind că „justiţia este un serviciu public, justiţia trebuie să servească cetăţeanul, iar toate problemele cred că se pot discuta prin dialog”.

Modificări în lanț

Viteza cu care a trecut amendamentele la comisii, apoi în plen, a permis Puterii să adauge pe ultima sută de metri și amendamente care încearcă să tempereze protestele magistraților sau pe ale celor din zona de apărare și siguranță națională pe tema pensiilor speciale.

Mai precis, PSD și PNL au dat înapoi și au hotărât instituirea unei perioade de grație de cinci ani pentru cei din magistratură care acum ar îndeplini condițiile de pensionare. Procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate. Acest tratament este valabil doar pentru cei care sunt gata de pensionare acum.

În ceea ce privește momentul pensionării , vârsta minimă, care trece de la 50 la 51 de ani, va fi schimbată prima dată în 2026, aceasta urmând să crească până la 60 de ani, în 2035. Numărul de luni al bazei de calcul va crește treptat, de la 12 luni, în prezent, până la 300 de luni (25 de ani) în 2043.

Proiectul de lege a fost a fost adoptat de Senat și de Camera Deputaților, fiind retrimis î procedură de urgență la senatori pentru corelare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”