Gorghiu la ÎCCJ: Statutul de martor - unul normal într-o democrație

Gorghiu la ÎCCJ: Statutul de martor - unul normal într-o democrație

Președintele PNL, Alina Gorghiu, s-a prezentat, miercuri, la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a fi audiată în calitate de martor în dosarul lui Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR).

"Statutul de martor este unul normal într-o democrație. Voi răspunde la toate întrebările instanței", a declarat Gorghiu la intrarea în sediul Instanței supreme.

La începutul lunii octombrie, și președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, și fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu au fost audiați la Înalta Curte în dosarul în care Vlasov este judecat pentru dare de mită.

"În anul 2005 am susținut propunerea legislativă privitoare la trecerea Registrului Comerțului la CCIR. Această decizie s-a bazat pe programul politic al Alianței DA, care cuprindea această promisiune. Proiectul a fost votat de Parlament, dar respins de CCR. Am discutat cu Vlasov. Nu am participat la procesul de elaborare a acestui proiect", a spus Bogdan Olteanu la acea dată.

La rândul său, Florin Iordache a declarat că îl cunoaște pe Mihail Vlasov de 8 sau 9 ani, fiind la un moment dat colegi în Comisia juridică din Camera Deputaților, însă a negat faptul că ar fi fost susținut de acesta pentru a deveni arbitru la CCIR.

El a confirmat faptul că proiectul de trecere a Registrului Comerțului în subordinea Camerei de Comerț a fost susținut de Alina Gorghiu, Aurel Vainer și Marko Attila.

În aprilie 2016, Curtea de Apel București l-a achitat pe Mihail Vlasov, fost președinte al CCIR, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În prezent, Mihail Vlasov se află în detenție, el fiind condamnat definitiv într-un alt dosar, în iunie 2015, la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

El este acuzat de DNA că i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru să îi susțină interesele prin promovarea unui proiect de lege care prevedea trecerea Registrului Comerțului de la Ministerul Justiției la CCIR. De asemenea, Vlasov ar fi încercat să influențeze mai mulți parlamentari — Florin Iordache, Alina Gorghiu și Aurel Vainer — în vederea semnării și susținerii proiectului de lege.

Procurorii susțin că solicitarea a fost formulată de Vlasov în contextul demersurilor acestuia de a influența adoptarea unui act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiul Național al Registrului Comerțului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlul asupra veniturilor obținute din activitatea desfășurată de Registrul Comerțului. În schimbul susținerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului Mircea Grosaru că îl va numi în funcția de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR.

Potrivit procurorilor, după finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus o muncă asiduă pentru influențarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării și susținerii respectivei inițiative legislative. În special, influența s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional (Florin Iordache, Alina Gorghiu și Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comerț ori camerelor teritoriale (Andras Edler).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...