Gorghiu: „PNL va vota împotriva moţiunii simple privind agricultura”. Ce spune despre sprijinirea fermierilor români

Gorghiu: „PNL va vota împotriva moţiunii simple privind agricultura”. Ce spune despre sprijinirea fermierilor români

Preşedinta interimară al Senatului a venit cu precizarea că liberalii, colegi ai acesteia de partid, vor vota împotriva moţiunii simple îndreptate contra lui Petre Daea, în contextul în care între PNL și PSD sunt clinciuri pe tema sprijinului pentru fermierii români.

Alina Gorghiu, șefa interimară a Senatului FOTO Eduard Enea

Gorghiu a subliniat însă că îşi doreşte „soluţii mult mai articulate" din partea ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Votul pe moţiunea împotriva ministrului Agriculturii va fi unul care nu girează încercarea aceasta de capitalizare politică pe care partidele de opoziţie o încearcă acum(...). Însă vă mărturisesc că sunt destul de mâhnită de poziţia pe care Ministerul Agriculturii o are în ultima perioadă (...) Ne trebuie soluţii mult mai articulate din partea ministrului Agriculturii. Concluzia, legată de moţiune, este că votul pe care deputaţii PNL îl vor da mâine e împotriva acestui demers exerciţiu care nu rezolvă altceva, decât că mai bifează activitatea parlamentară a colegilor de opoziţie", a afirmat Gorghiu, marţi, la Senat.

Gorghiu a precizat că miercuri este programată întâlnirea dintre ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi omologul său ucrainean.

Este o discuţie pe care o aşteptăm şi îmi doresc tare mult să văd că domnul ministru al Agriculturii şi Ministerul Agriculturii vor ieşi din confuzia care i-a caracterizat în ultimele zile şi vor găsi soluţii pentru apărarea fermierilor români. Dacă au furnizat nişte date, care aţi văzut, au dus la o compensare nesemnificativă a sumelor pentru pierderile pe care le-au suferit agricultorii români, a fost una şi am reuşit să înţelegem, a reparat problema preşedintele Klaus Iohannis, când a fost la discuţia cu preşedinta Comisiei Europene şi acum Comisia Europeană evaluează al doilea tip de ajutoare pe care fermierii români să le primească", a adăugat Gorghiu.

Dialogul Externe - Agricultură-, rezolvat

Preşedintele interimar al Senatului a menţionat că şi solicitarea PSD de facilitare a dialogului cu ucrainenii pe tema tranzitului de produse agricole de către ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, „s-a rezolvat".

S-a facilitat dialogul, mâine are loc întâlnirea. Însă, credem noi, Ministerul Agriculturii trebuie să se poziţioneze mult mai clar să vină cu soluţii. Nu le-am văzut în spaţiul public. Îmi doresc ca în întâlnirea de mâine să se decanteze nişte soluţii şi pe 25 aprilie, are loc Consiliul de miniştri ai Agriculturii, se va stabili o poziţie unitară pe acest subiect, al tranzitului de cereale din Ucraina către restul lumii, prin România şi nu numai. Important este să găsim soluţii, pentru că sectorul a fost afectat şi nu cred că ne putem permite să stăm zile la rând şi să dăm din umeri. Preşedintele României a făcut aceste efort de comunicare cu Comisia Europeană şi a reuşit să obţină un rezultat palpabil, Comisia va oferi alt set de ajutoare. Premierul, alături de ceilalţi premieri, a trimis o scrisoare Comisiei Europene şi, de asemenea, a avut dialog cu fermierii şi cu toată industria, astfel încât vor beneficia de încă 22 de milioane compensaţii. S-a discutat şi pentru alte ajutoare - scăderea preţului la lapte pe următoarele şase luni", a detaliat Gorghiu.

Camera Deputaţilor dezbate, marţi, moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, depusă de USR şi Forţa Dreptei, votul urmând să fie dat în şedinţa de miercuri.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia