Gorghiu: Reconstrucția Ucrainei este o șansă economică uriașă pentru România

Gorghiu: Reconstrucția Ucrainei este o șansă economică uriașă pentru România

Președintele interimar al Senatului susține că reconstrucția Ucrainei reprezintă o șansă economică „uriașă” pentru România și Guvernul va trebui să formuleze un plan bine pus la punct pentru acest obiectiv.

FOTO: Arhivă Adevărul

„Avem portul Constanţa, avem o reţea feroviară şi rutieră care poate facilita transporturile de mărfuri necesare. (...) Reconstrucţia Ucrainei este o şansă economică uriaşă pentru România şi trebuie să devină un proiect de ţară în perioada următoare. Guvernul va trebui să formuleze un plan bine pus la punct pentru a putea atinge acest obiectiv”, a precizat Alina Gorghiu, la Forumul de securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, potrivit Agerpres.

Președintele interimar al Senatului a punctat că pentru reconstrucția Ucrainei este nevoie de „stabilitate regională”.

„Ce se întâmplă de mai bine de un an în Ucraina este un strategic wake-up call. Pentru noi, pentru UE, pentru NATO. Adaptarea la noile realităţi geopolitice nu a întârziat să apară. NATO a recunoscut deja Marea Neagră drept zonă de interes strategic pentru Alianţă. Pentru proiectul reconstrucţiei Ucrainei, însă, e nevoie de stabilitate regională. Iar fără securitate pe Flancul estic, lucrurile ar deveni foarte complicate. Acest proiect este despre viitor şi nu mă refer la viitorul îndepărtat, însă o spun răspicat: reconstrucţia începe acum, nu la finalul războiului! Acum trebuie create acele mecanisme internaţionale pentru a susţine investiţiile. Chiar la final de iunie, va avea loc la Londra conferinţa pe această temă", a afirmat Alina Gorghiu.

Senatoarea PNL a arătat că sunt mai multe soluții care se discută la nivel internațional, însă, indiferent de opțiune, încrederea sectorului bancar internațional este vitală: „Doar aşa se va putea acorda finanţare tuturor companiilor străine care se vor implica în Ucraina".

Alina Gorghiu a subliniat că femeile trebuie să fie la masa negocierilor privind reconstrucția Ucrainei „pentru că cine ştie cel mai bine ce măsuri şi proiecte ar răspunde nevoilor acestei părţi mari din populaţia Ucrainei?”.

„Fie că e vorba de infrastructură socială - creşe, centre de sprijin, că e vorba de sănătate sau educaţie, ele vor trebui să aibă un cuvânt de spus în acest proces. Totul trebuie să fie făcut corect de la început şi la cele mai înalte standarde internaţionale! OCDE, de exemplu, a recunoscut la începutul acestui an, Ucraina, ca potenţial membru în viitor. Aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei pot fi susţinute doar prin instituţii puternice şi cu toată lumea la masa deciziei", a transmis aceasta, potrivit sursei citate.

Totodată, Alina Gorghiu a precizat că Senatul va susţine proiectele legislative bune care ajută acest efort internaţional.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...