Gradea (SRTv): Cele prezentate de Dragoş Pătraru - neadevărate; materialele - trunchieri ale unor înregistrări realizate nelegal

Gradea (SRTv): Cele prezentate de Dragoş Pătraru - neadevărate; materialele - trunchieri ale unor înregistrări realizate nelegal

Preşedintele - director general al SRTv, Doina Gradea, susţine, într-un comunicat, că materialele prezentate de jurnalistul Dragoş Pătraru sunt ''trunchieri ale unor înregistrări realizate nelegal'', din întrevederi sau convorbiri purtate cu acesta sau din discuţii avute în spaţii private.

Gradea precizează că va întreprinde "toate demersurile legale pentru a apăra interesele SRTv", iar ca persoană privată îşi rezervă dreptul ca, "prin aceleaşi mijloace legale", să îşi protejeze "spaţiul personal de orice încălcare brutală şi nelegală a acestuia".

"Fără dubiu, cele prezentate de Dragoş Pătraru sunt neadevărate, neexistând nicio măsură luată împotriva vreunui jurnalist din Direcţia Ştiri sau de eliminarea a vreunei ştiri din program, acestea fiind difuzate în mod normal, fără imixtiuni. În măsura în care a fost lezată demnitatea vreunui coleg doresc să îl asigur că nu am avut nicio clipă intenţia de a-l jigni în vreun fel, drept pentru care înţeleg să îmi cer scuze public pentru situaţia creată. Ca preşedinte-director general al TVR voi întreprinde toate demersurile legale pentru a apăra interesele acestei instituţii. Ca persoană privată îmi rezerv dreptul ca, prin aceleaşi mijloace legale, să îmi protejez spaţiul personal de orice încălcare brutală şi nelegală a acestuia", afirmă Gradea în comunicat.

Ea spune că cel care a înregistrat acele convorbiri va răspunde în faţa legii.

"În orice ţară civilizată, aşadar şi în România, înregistrarea, fără acordul meu, a acestor conversaţii este o acţiune nelegală şi cel care a făcut-o va răspunde în faţa legii. Mă întreb, de data aceasta ca oficial al acestei instituţii de interes public, ce alte şedinţe şi discuţii cu caracter strategic, conţinând poate informaţii cu caracter confidenţial, au fost înregistrate în acelaşi mod, ilegal?", se întreabă Gradea.

Ea îl acuză pe Dragoş Pătraru de presiuni.

''În cele şapte luni de la numirea în funcţia de director general interimar al SRTv şi de preşedinte director general, presiunile făcute asupra mea de către un realizator aflat în preajma perioadei de negociere a contractului său extrem de lucrativ cu televiziunea publică nu au încetat. Ele s-au intensificat şi s-au transformat treptat în ameninţări făţişe. Evident, aceste ameninţări au fost evitate cu grijă atunci când s-a procedat la trunchierea şi montarea înregistrărilor realizate nelegal, în întrevederi sau convorbiri purtate cu acelaşi realizator de program sau din discuţii avute în spaţii private, el nefiind prezent'', a arătat aceasta.

Potrivit acesteia, din prima zi a mandatului său de director general interimar, a fost ţinta unei campanii premeditate a lui Pătraru prin care s-a încercat defăimarea prin discreditarea sa constantă şi, implicit, a instituţiei pe care o conduce.

''Campania a constat în prezentarea de informaţii trunchiate şi scoase din alt context şi montate cu rea credinţă, acestea nefiind adevărate. Aceeaşi persoană a folosit spaţiul emisiunii pe care o prezintă la TVR1 pentru o răfuială personală şi unilaterală cu conducerea SRTv, în timp ce - în mod paradoxal - acuză cenzura şi îngrădirea libertăţii sale de exprimare. Nicăieri în lume, un post de televiziune, fie el public sau privat, nu permite unui angajat sau colaborator să defăimeze instituţia în care îşi desfăşoară activitatea şi cu care se află într-o relaţie contractuală clară! Nicăieri în lume, în niciun fel de organizaţie media, prevederile unui contract nu sunt aplicabile unilateral şi opţional", susţine Doina Gradea.

În opinia sa, "încălcările contractului cu SRTv sunt evidente prin întreprinderea de acte sau fapte de natură să prejudicieze bunul renume al staţiei publice sau al activităţilor acesteia".

"El ne acuză de cenzură, presiune şi ameninţări, însă lipsa de cenzură este probată de însăşi continuarea difuzării pe TVR1 a emisiunii 'Starea naţiei', chiar în condiţiile exprimării pe post a acuzelor sale. În calitate de director general interimar şi mai apoi de preşedinte-director general al SRTv am dreptul de a interveni în politica de ştiri, editorială în general, pentru a asigura echilibrul şi echidistanţa cerute de Legea nr. 41/1994, de Statutul jurnalistului din TVR şi de Codul deontologic. Cu toate că aveam dreptul, nu am participat niciodată la şedinţele de sumar, la şedinţele de ştiri, nu am avut acces la sumarul ştirilor şi nu am dispus scoaterea sau introducerea din programe a unor materiale. Am cerut, în toate discuţiile cu managementul Ştirilor, să fie respectată condiţia de echidistanţă cerută de lege", menţionează Doina Gradea.

Realizatorul TV Dragoş Pătraru a criticat, joi, pe pagina sa de internet, conducerea SRTv, menţionând că doreşte să tragă "un serios semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă în televiziunea publică". El o acuza pe Doina Gradea de acţiuni de intimidare şi cenzură, postând, în acest sens, şi nişte înregistrări audio.

Ulterior, mai mulţi jurnalişti TVR au semnat o scrisoare deschisă, pe care au adresat-o conducerii televiziunii publice şi în care îşi exprimă "indignarea" faţă de limbajul folosit de preşedintele - director general Doina Gradea la adresa unui reporter.

Tot joi, preşedintele USR, Dan Barna, şi preşedintele fondator Mişcarea România Împreună, Dacian Cioloş, au trimis un mesaj comun în care denunţă presiunile editoriale din Televiziunea publică şi cer demisia directorului general pentru că a ales să servească puterea politică în detrimentul informării corecte a publicului.

În aceeaşi zi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a declarat că se va informa despre situaţia de la TVR. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”

2 S-a elucidat misterul tinerei moarte din Mamaia Nord. Este DJ Lalla, în vârstă de 34 de ani

3 De citit...

4 Halep, dopată. Straniul caz al suplimentului contaminat. Nu a mai fost produs din 2018, dar a ajuns la Simona în 2022

5 Răsturnare de situație? „Habar n-aveau de unde au luat ingredientele” / Avocatul Simonei Halep atacă Quantum Nutrition Inc: „Tribunalul de la Londra a d…