Granița turcă: 22 de vameși bulgari inculpați pentru corupție

Granița turcă: 22 de vameși bulgari inculpați pentru corupție

Un număr de 22 de vameși bulgari de la principalul post de graniță cu Turcia au fost inculpați luni pentru participare la o "grupare criminală organizată" din cauza faptului că au permis trecerea unor vehicule fără control în schimbul unei sume de bani, a anunțat parchetul, relatează AFP.

Aceste inculpări survin în urma arestării duminică a zeci de vameși de la postul de frontieră Kapitan-Andreevo, considerat ca un punct nevralgic pentru traficanții de mărfuri și ființe umane din Turcia spre Europa.

'Vasta operațiune efectuată duminică a vizat să se dovedească existența unui grup criminal organizat ce implica sistematic darea de mită pentru vehiculele ce traversau granița', a declarat Daniela Popova, responsabilă a parchetului specializat în lupta împotriva crimei organizate.

Inculpații riscă între trei și 10 ani de închisoare, a precizat ea. Peste 100.000 leva (50.000 euro) au fost găsiți duminică în cursul a 106 percheziții efectuate la domiciliile unor vameși în cinci orașe, situate în apropierea graniței.

Andrei Andreev, șeful parchetului specializat în lupta împotriva crimei organizate, a declarat că vameșii luau între doi și cinci euro pe mașină și 150 și 300 euro pe camion sau autocar, permițând trecerea acestora fără control.

În afară de diverse obiecte de contrabandă, postul de frontieră Kapitan-Andréevo, situat pe axa rutieră cea mai directă între Orientul Mijlociu și Europa, este suspectat că a permis trecerea clandestină a migranților, în pofida echipamentelor pentru detectarea prezenței oamenilor în camioane.

Zeci de mii de migranți au intrat ilegal în Bulgaria de la începutul anului fără să se înregistreze, înainte de a-și continua drumul în Balcani, potrivit unor estimări. Intervenția de duminică a provocat o închidere a graniței timp de peste cinci ore pentru vehiculele ce intră în Bulgaria, provocând importante blocaje în trafic de partea turcă a graniței.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990