GRAV! GRAV! GRAV! Comisia de concurs pentru Secția de investigare a magistraților e dominată de gruparea pro-PSD din CSM!

GRAV! GRAV! GRAV! Comisia de concurs pentru Secția de investigare a magistraților e dominată de gruparea pro-PSD din CSM!

GRAV! GRAV! GRAV! Comisia de concurs pentru Secția de investigare a magistraților e dominată de gruparea pro-PSD din CSM! Începând cu ora 10, la CSM, vor fi intervievați candidații pentru posturile de conducere și execuție la noua Secție pentru anchetarea magistraților din Parchetul general. Comisia de concurs este formată din judecătoarele Lia Savonea, Nicoleta Țânț și Mariana Ghena, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro.

*** Transmisiunea LIVE a inteviurilor poate fi urmărită AICI.

Procurorii din CSM nu au dorit să facă parte din această comisie ca un semn de protest în condițiile în care se așteaptă ca primele victime ale acestei Secții să nu fie magistrații corupți, ci procurorii care au făcut dosare, au explicat sursele G4Media.ro.

Lia Savonea este considerată eminența cenușie a Secției pentru judecători a CSM, o judecătoare inteligentă și bine pregătită, însă soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu fostul senator, PSD Cătălin Voicu, condamnat în două dosare de corupție la câte 7 ani de detenție efectivă. Din gruparea pro PSD face parte și judecătoarea Nicoleta Țânț de la Curtea de Apel Brașov. Mariana Ghena este fosta șefă a CSM și este considerată un magistrat de bună credință.

Lista candidaților înscriși pentru funcții de conducere sau execuție la Secția pentru investigarea magistraților conține nume dintre cele mai surprinzătoare.

Florina Piloș, de exemplu, este considerată o candidată a PSD, potrivit surselor G4Media.ro. Ea este apropiată de Gheorghe Stan zis Geani, adjunctul de la Inspecția judiciară, cu care a lucrat în 2005-2006, când Stan era prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani. Florina Piloș este considerată o persoană extrem de docilă față de șefi, spun sursele G4Media.ro.

În pole-position pentru procuror șef al Secției pentru anchetarea magistraților este, însă, procuroarea Elena Iordache de la Parchetul General, cea care instrumentează dosarul procurorilor DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu, zis Portocală. Onea a recuzat-o pe Iordache, acuzând-o că ”face investigația astfel încât să îl favorizeze pe Sebastian Ghiță”, dar cererea de recuzare a fost respinsă.

Procuroarea Elena Iordache zisă ”Lenți” a fost colegă de facultate la Iași cu ministrul Justiției Tudorel Toader. Deși Toader este născut în 1960, iar Elena Iordache în 1964, cei doi au intrat în același an la facultatea de drept din Iași, în 1982. Potrivit acelorași surse, Elena Iordache și Tudorel Toader au rămas în relații amicale după terminarea facultății. ”Cel puțin, când era la CCR (Tudorel Toader – n.r.), erau în relații bune”, a explicat un magistrat pentru G4media.ro. Procuroarea Elena Iordache este cea care, în urmă cu doi ani, a început urmărirea penală pentru spălare de bani împotriva lui Traian Băsescu şi care a dat clasare 6 luni mai târziu, după ce l-a chemat pe fostul preşedinte de câteva ori la audieri în calitate de suspect.

Pe lista candidaților este și procuroarea Iuliana Magdalena Olteanu, până ieri la Parchetul General (PG). Ea era delegată de la Parchetul Judecătoriei sectorului 6, însă ca urmare a intrării în vigoare a noilor modificări la legile Justiției, a părăsit PG pentru că nu avea gradul profesional corespunzător. În trecut, a fost prim-procuror la Parchetul din Tulcea. Ea are adeverință de la CNSAS potrivit căreia, în 1988, a fost recrutată de fosta Securitate la doar 16 ani, în liceu, cu scopul ”supravegherii informative a colegilor din Liceul Sanitar din Constanța”.

CNSAS nu i-a atribuit însă calitatea de colaborator al Securității întrucât nu au fost găsite ”documente care să conțină informații transmise Securității de către doamna Olteanu Magdalena Iuliana”, deși ea a semnat un angajament și avea nume de cod ”Cristina”. Potrivit informațiilor G4Media.ro, ea este susținută de fostul membru CSM, Cristian Deliorga, acum judecător la Curtea de apel Constanța. Lui Deliorga ”i-a trecut glonțul pe la ureche” în dosarul concursurilor fraudate pentru procurori în care a fost condamnat fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiță. El a scăpat de acuzații, dar s-a retras la Constanța.

Tot de la Constanța, din sfera de influență a judecătorului Deliorga, provine și Adina Florea, devenită celebră după ce a candidat la șefia DNA și a fost desființată de colegii ei din Secția pentru procurori a CSM, care i-au dat aviz negativ în unanimitate pentru că ar avea ”rezistență scăzută la stres, capacitate redusă de analiză și sinteză, sincope privind onestitatea și imparțialitatea, superficialitate”.

Pe listă este și procurorul Viorel Cerbu de la DIICOT. El a fost adjunctul (interimar) al lui Lucian Papici, șeful Secţiei a I-a din DNA pe vremea lui Morar. A instrumentat primul dosar ANRP, cel deschis în 2011, pe vremea PDL, în urma căruia a fost arestat Remus Baciu, unul dintre vicepreşedinţii instituţiei. Procurorul Cerbu s-a mărginit la anchetarea lui Remus Baciu, nu şi a celorlalţi beneficiari ai despăgubirilor ilegale acordate de ANRP. După ce Kovesi a devenit şefa DNA, dosarele ANRP cu nume celebre precum fosta șefă a DIICOT Alina Bica au fost investigate. Potrivit unor surse judiciare, preşedintele Traian Băsescu s-a opus numirii procurorului Cerbu în funcţia de adjunct al Secţiei a I-a din DNA. Un motiv ar fi fost că, înainte de a fi în DNA, pe vremea CDR, a lucrat la Parchetul general și a instrumentat celebrul dosar Jimbolia în care SRI a fost acuzat că a făcut contrabandă cu petrol în timpul embargoului cu fosta Iugoslavie din anii 90.

În septembrie 2013, procurorul general de atunci Tiberiu Niţu (impus de PSD) a încetat delegările şefilor secţiei I-a din DNA, Lucian Papici şi Mariana Alexandru şi i-a propus pe Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu. Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a protestat întrucât nu fusese consultată şi numirile au fost retrase

Procurorul Viorel Cerbu a plecat apoi la DIICOT, unde era șefă Alina Bica și se ocupă acum de combaterea traficului de droguri. Una peste alta, Cerbu este considerat în procuratură unul dintre cei mai buni investigatori din România. El a instrumentat dosarul în care s-au capturat 2 tone de cocaină în portul Constanța, în urmă cu 2 ani.

Pe lista candidaților pentru postul de procuror șef al Direcției pentru Magistrați este și Florena Esther Sterschi. Aceasta este fosta noră a generalului SRI Ionel Marin, prim-adjunctul directorului PSD al SRI, Radu Timofte. Ea a candidat și pentru șefia Direcției de resurse umane a PG, dar a primit aviz negativ de la CSM. 

CSM a anunțat, joi, programarea candidaților pentru susținerea interviului pentru funcția de procuror-șef precum și pentru ocuparea posturilor de execuție la secția specială care investighează infracțiunile din justiție.

Lista candidaților:

Adina Florea – candidează pentru procuror

Ioan Viorel Cerbu – candidează pentru procuror-șef

Codruța Simona Chindea – candidează pentru procuror

Sorin Eugen Iașinovschi – candidează pentru procuror

Elena Iordache – candidează pentru procuror șef

Iuliana Magdanlea Olteanu – candidează pentru procuror șef și procuror

Florina Piloș – candidează pentru procuror șef și procuror

Florena Esther Sterschi – candidează pentru procuror șef


Foto: Lia Savonea (prim-plan) alături de fostul ministru al Justiției Rodica Stănoiu, 2001 / Sursa: Agerpres

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

3 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

4 Proasta pusă de PNL pleacă din TVR cu scandal / Imbecila a sigilat biroul, de parcă ar fi de la mă-sa! / Cealaltă,…

5 Ro a rămas țara P.C.R. / Fiul cel mare al rectorului Tudorel Toader, un dobitoc, este unicul candidat pentru un …