Grecia a anulat vânzarea portului Alexandroupolis, folosit pentru furnizarea de arme către Kiev

Grecia a anulat vânzarea portului Alexandroupolis, folosit pentru furnizarea de arme către Kiev

Licitația pentru vânzarea portului Alexandroupolis din Grecia, prin care se furnizează arme Ucrainei, a fost anulată, a anunțat premierul grec Kyriakos Mitsotakis într-un interviu acordat postului Antenna TV , difuzat luni seară în principalul său buletin de știri.

Portul turistic Alexandroupolis-Grecia. Foto: Shutterstock

Premierul a fost rugat să comenteze informațiile din presă conform cărora vânzarea portului este anulată. „Această informație este corectă”, a răspuns Mitsotakis. „Guvernul a decis că, în timpul evenimentelor actuale, Alexandroupolis are o importanță atât de mare strategică, geopolitică și energetică pentru țara noastră încât ar trebui să rămână în proprietatea statului grec și în mod specific să fie al Statului. Fondul de gestionare a proprietății (HRADF) are și posibilitatea de a dezvolta acest port și de a-și folosi la maximum toate posibilitățile.”

Nu cred că trebuie să vorbesc mai în detaliu, pentru că în prezent nu vedem niciun motiv să vindem portul Alexandroupolis unui investitor străin”, a subliniat premierul.

Grecia a primit în septembrie două oferte de la investitori pentru o participație de 67% în orașul-port Alexandroupolis din nord-estul țării.

În octombrie, adjunctul secretarului Apărării al SUA pentru Afaceri Politice, Sasha Baker, a discutat la Washington cu secretarul adjunct al Apărării grec, Nikos Hardalias, probleme legate de extinderea prezenței militare americane în republică, a informat serviciul de presă al Pentagonului.

Potrivit documentului, Baker s-a întâlnit cu Hardalias la Washington „pentru a discuta despre cooperarea în domeniul apărării” dintre țări. Aceștia „au făcut schimb de opinii cu privire la extinderea prezenței militare a Statelor Unite în Golful Souda și în alte părți ale Greciei pentru a spori sprijinul pentru NATO, în special în Marea Mediterană de Est, Balcani, Marea Neagră și flancul sudic al alianței”. Părțile „au discutat și despre rolul important al portului din Alexandroupoli în ceea ce privește asigurarea unui acces sigur pe flancul estic al NATO, în special pentru acordarea de asistență Ucrainei”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...