Grecia cere explicații FMI asupra unui document publicat de Wikileaks

Grecia cere explicații FMI asupra unui document publicat de Wikileaks

Grecia a cerut sâmbătă FMI "explicații" după publicarea de către Wikileaks a unui document asupra negocierilor dintre Atena și creditorii ei, în care reprezentanții Fondului evocă un posibil default al țării, relatează AFP.

"Guvernul grec cere explicații FMI pentru a ști dacă... un default al Greciei, cu puțin timp înaintea referendumului (asupra menținerii Marii Britanii în Uniunea Europeană), este poziția oficială a Fondului", a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului Olga Gherovassili într-un comunicat.

La scurt timp după aceea, biroul prim-ministrului Alexis Tsipras a anunțat că el va evoca această problemă cu șefa FMI și liderii europeni.

"Prim-ministrul va trimite imediat o scrisoare oficială Christinei Lagarde cu privire la acest subiect", a declarat biroul lui Tsipras.

"Noi nu comentăm asupra unor scurgeri (de informații) sau presupuse rapoarte legate de discuții interne", a reacționat la rândul său FMI într-un comunicat prin e-mail.

"Am indicat clar ceea ce credem că este necesar pentru găsirea unei soluții durabile la problemele economice cu care se confruntă Grecia", o soluție "care să pună Grecia pe o traiectorie de creștere durabilă, susținută de o serie de reforme credibile însoțite de reducerea datoriilor de la partenerii ei europeni", a adăugat FMI.

Sâmbătă mai devreme, Wikileaks a publicat ceea ce organizația prezintă a fi o transcriere a unei conferințe telefonice ce a avut loc la 19 martie mai ales între Poul Thomsen, șeful departamentului Europa al Fondului, și Delia Velculescu, șefa misiunii FMI pentru Grecia.

Ei discută despre strategia ce trebuie adoptată în negocieri, în timp ce FMI încă nu și-a dat acordul la ultimul plan de ajutor pentru Atena, discuțiile împiedicându-se în special asupra reformei pensiilor și reformei fiscale.

Plângându-se de ritmul lent al discuțiilor și diferențele dintre previziunile economice pentru Grecia ale europenilor și cele ale FMI, Thomsen întreabă: "Cum se va ajunge atunci la o decizie? În trecut, a fost luată numai o dată decizia și a fost atunci când ei (grecii) duceau serios lipsă de bani intrați în default"(incapacitate de plată n.r.).

"Și este posibil acest lucru să se întâmple din nou. Iar în acest caz, se tărăgănează până în iulie și în mod clar că europenii nu vor discuta în lunile dinainte de Brexit", a adăugat el, referindu-se la referendumul britanic din 23 iunie.

"Sunt de acord că avem nevoie de un eveniment, dar nu știu care va fi", declară puțin mai târziu dna Velculescu.

Discuțiile dintre Grecia și cvartertul reprezentând creditorii — Comisia Europeană, FMI, BCE și fondul de sprijin al zonei euro (MES) — urmează să fie reluate luni după o pauză de două săptămâni.

Guvernul grec de stânga acuză în mod regulat FMI că exagerează cu o austeritate contraproductivă în timp ce țara se confruntă în prima linie cu criza migrației.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

3 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

4 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță

5 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…