Grecia dorește returnarea din Austria a două fragmente de marmură ale Partenonului. De ce sunt importante

Grecia dorește returnarea din Austria a două fragmente de marmură ale Partenonului. De ce sunt importante

Două fragmente de marmură de la Partenonul din Atena s-ar putea „întoarce acasă”. Anunțul a fost făcut de ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, potrivit căruia negocierile cu Grecia s-ar îndrepta într-o direcție favorabilă.

Partenon din Acropole FOTO Daciana Stoica

Anunțul despre negocierile cu Grecia a fost făcut, marţi, de către ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, citat de Reuters, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său grec, Nikos Dendias.

Dialogul s-ar putea desfășura rapid

Muzeul de Istorie a Artei (Kunsthistorisches Museum) din capitala Austriei deţine doar două bucăţi din friza de nord a monumentului de pe colina Acropole din Atena. Grecia speră însă că orice acord care permite recuperarea unor astfel de vestigii ajunse în alte ţări va creşte şansele de a readuce acasă şi altele, arată Reuters.

Îmi face mare plăcere faptul că au loc discuţii între Kunsthistorisches Museum şi Muzeul Acropolei privind împrumuturi reciproce ale frizelor Partenonullui, a declarat Schellenberg.

Sunt încrezător că dialogul se poate desfăşura foarte rapid şi că fragmentele de marmură vor fi expuse la Atena, a adăugat el.

Dendias a afirmat că tratativele sunt importante în contextul discuţiilor despre colecţii mai mari, în special cea a British Museum din Londra.

Din 1832, când a devenit independentă, Grecia a cerut de multe ori returnarea sculpturilor cunoscute în Regatul Unit ca Marmurile Elgin, după numele lordului care le-a luat de la Partenon la începutul secolului al 19-lea, când era diplomat la Atena, în perioada stăpânirii otomane.

Şeful diplomaţiei elene a reamintit că autorităţile locale din Sicilia în 2002 şi papa Francisc în 2023 au returnat Greciei o parte din sculpturile Partenonului, deci gestul Austriei ar fi al treilea de acest gen. El a apreciat că asta este de o importanţă uriaşă, uriaşă pentru noi. Şi dincolo de simplul fapt, credem că va crea o tendinţă pe care o putem utiliza în discuţiile noastre cu Londra.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Foarte interesante amănunte...

5 Citiți și judecați voi...