Grecia începe explorarea gazelor naturale la sud-vest de Creta

Grecia începe explorarea gazelor naturale la sud-vest de Creta

Grecia intenţionează să înceapă explorarea gazelor naturale la sud-vest de insula Creta în zilele următoare, a confirmat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, confrom Agerres .

Kyriakos Mitsotakis: Explorarea gazelor naturale lângă Creta, importantă și pentru UE FOTO EPA-EFE

Scopul este de a afla dacă Grecia poate extrage gaze naturale în vremuri de criză energetică, a declarat Mitsotakis într-un interviu televizat luni seară. Acest lucru este important nu numai pentru Grecia, ci şi pentru UE, a precizat el.

Compania petrolieră americană ExxonMobil se va ocupa de explorare, în cooperare cu compania energetică de stat elenă EDEY.

Începerea explorării ar putea alimenta în continuare disputa Greciei cu Turcia vecină.

Într-un acord cu Libia, Turcia a refuzat Greciei dreptul la o zonă economică exclusivă (ZEE) la sud de Creta şi alte insule greceşti în 2019. Acolo se presupune că există zăcăminte bogate de gaze naturale. UE a condamnat acordul.

Serviciul ştiinţific al parlamentului german a concluzionat de asemenea că acordul dintre Libia şi Turcia încalcă dreptul maritim internaţional.

Cu toate acestea, când o navă turcească de cercetare a început lucrările de explorare în largul coastei Cretei, cei doi membri NATO s-au apropiat de un conflict militar, în vara anului 2020.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...