Grecia: Parlamentul a amânat pentru vineri votul privind numele Macedoniei

Grecia: Parlamentul a amânat pentru vineri votul privind numele Macedoniei

Deputaţii greci au amânat pentru vineri votul lor istoric asupra noului nume al Macedoniei, prevăzut iniţial să aibă loc în cursul nopţii în parlament, faţă de care mai multe sute de partizani ai "nu" şi-au manifestat hotărârea de "a lupta până la capăt", relatează AFP.

Această amânare prelungeşte suspansul în disputa de aproape trei decenii dintre Grecia şi mica ţară vecină.

Votul privind acordul care redenumeşte această ţară "Republica Macedonia de Nord" este prevăzut să aibă loc vineri "în jurul orelor 14.30 (12.30 GMT)", a declarat o sursă parlamentară, pentru că aproape 230 de deputaţi şi-au exprimat dorinţa de a lua cuvântul, potrivit preşedintelui parlamentului.

În cursul nopţii de joi spre vineri, dezbaterea a continuat furtunos în parlament pe marginea acestui subiect care a provocat tensiuni în rândul clasei politice şi opiniei publice elene.

Mai multe persoane au participat joi la manifestaţiile din faţa parlamentului de la Atena, în contextul dezbaterii acordului cu Macedonia. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea, după ce, duminică, ciocnirile violente din Piaţa Syntagma au făcut 42 de răniţi - 17 protestatari şi 25 de poliţişti -, potrivit unui bilanţ anunţat luni de Ministerul Sănătăţii.


Foto: (c) Costas Baltas / REUTERS


Parlamentul de la Skopje a ratificat în urmă câteva săptămâni acordul greco-macedonean din 17 iunie, care a redenumit mica republică vecină din Balcani în "Republica Macedonia de Nord", dar pentru a intra în vigoare trebuie adoptat de legislativul elen.

O mare varietate de partide politice se opun acordului greco-macedonean: de la extrema dreaptă până la socialişti, inclusiv principalul partid de opoziţie de dreapta, Noua Democraţie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...