Grecia: Parlamentul a votat o rezoluţie prin care cere guvernului să solicite Germaniei reparaţii de război

Grecia: Parlamentul a votat o rezoluţie prin care cere guvernului să solicite Germaniei reparaţii de război

Parlamentul grec a votat miercuri seara o rezoluţie prin care cere guvernului să facă demersuri oficiale pentru a solicita reparaţii de război Germaniei pentru crimele comise în timpul ocupaţiei naziste, un subiect contestat de Berlin, transmite AFP.

"Parlamentul solicită guvernului grec să adopte orice acţiune diplomatică sau juridică pentru a satisface orice pretenţie a statului grec referitoare la primul şi la al doilea război mondial", se arată în rezoluţie.

Majoritatea deputaţilor, fie că aparţin partidului de stânga Syriza al premierului Alexis Tsipras sau principalelor partide de opoziţie, dreapta Noua Democraţie şi socialiştii din Partidul Kinal, au votat în favoarea acestei moţiuni.

"Este o datorie istorică şi morală, o datorie faţă de memoria eroilor din trecut (...) mai ales în acest moment în care extrema dreaptă, naţionalismul şi rasismul ameninţă Europa", a susţinut Alexis Tsipras în faţa parlamentarilor.

În virtutea acestui vot, guvernul "va adresa o notă verbală Germaniei" pentru a deschide dialogul asupra acestui subiect.

Solicitarea de reparaţii Germaniei pentru crimele comise în timpul ocupaţiei naziste (1941-1944) şi pentru împrumutul forţat contractat de Atena în 1942 reprezintă subiectele unei dezbateri îndelungate în Grecia.

Subiectul a revenit în atenţie în timpul crizei datoriilor (2010-2018), în care Germania a fost considerată responsabilă de greci pentru politicile stricte de austeritate impuse în schimbul acordării împrumuturilor externe pentru ca Grecia să evite falimentul.

Berlinul continuă să se opună dorinţei exprimate de partea greacă de a redeschide acest dosar, argumentând că el a fost reglementat definitiv în 1960 în cadrul unui acord cu mai multe guverne europene.

Tsipras a denunţat orice tentativă de a face o legătură între solicitările privind reparaţiile şi problema datoriei Greciei.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, a reafirmat miercuri că "subiectul reparaţiilor germane este reglementat juridic şi politic", subliniind în acelaşi timp "responsabilitatea istorică" a Germaniei.

Potrivit unui calcul făcut de o comisie a Parlamentului grec anul trecut, revendicările se ridică la 270 de miliarde de euro. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria