Grecia: Varoufakis exclude orice apropiere de partidul lui Tsipras

Grecia: Varoufakis exclude orice apropiere de partidul lui Tsipras

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras nu poate conta pe sprijinul fostului său ministru Yanis Varoufakis, care a exclus luni orice alianţă cu partidul la putere Syriza pentru alegerile legislative din 7 iulie, relatează France Presse.

Fostul ministru grec de finanţe Yanis Varoufakis, a cărui formaţiune MeRA25 nu a reuşit să obţină locuri în Parlamentul European la 26 mai, a confirmat pentru cotidianul Kathimerini că nu-l va sprijinul pe Alexis Tsipras, al cărui partid a suferit un eşec răsunător la europene.

"De ce să le dăm voturi deputaţilor Syriza care au votat memorandumurile" în timpul crizei datoriilor, a declarat Varoufakis, care îl acuză pe Tsipras că a renunţat la promisiunile sale electorale.

"Alexis este ca un actor care merge pe scenă şi joacă un rol, acela de mincinos", a mai declarat el ziarului conservator.

La putere din 2015, formaţiunea Syriza a obţinut 23,7% din voturi la alegerile europene, întrecută cu aproape zece puncte de Noua Democraţie (ND, 33,1%) şi se îndreaptă spre o înfrângere probabilă la alegerile anticipate.

Intenţiile de vot arată partidul conservator ND plasat lejer în frunte cu 31,2% înaintea Syriza, cu 23,5%, potrivit unui sondaj Alpha-Metron Analysis.

MeRA25, un partid fondat în martie 2018 de Varoufakis, a primit 2,99% din voturi în alegerile europene, neputând să intre în Parlamentul European, dar nu se ştie ce rezultat va obţine în scrutinul naţional.

Dornic de a juca un rol în viaţa politică viitoare a ţării, Varoufakis a respins ideea unui vot util în favoarea Syriza. El s-a declarat gata "să discute" cu ND după alegeri. "Diviziunea este cel mai rău inamic al nostru", a spus el.

Varoufakis, în vârstă de 58 de ani, a fost numit ministru de finanţe după victoria Syriza la alegerile din ianuarie 2015. În prima linie a negocierilor dure între Grecia şi creditorii săi (FMI, UE), Varoufakis a cristalizat tensiunile şi în cele din urmă a demisionat la 6 iulie în acelaşi an.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cică Stroe „chiloțarul” s-ar da la vitrega lui Vela

2 Gâdea a plecat subit din emisiune, luni seară, spunând că îi este rău / O fi intrat și la Antena 3?

3 Tudose, umilit de primarii PSD, la Iași!

4 „Ești o curvă, mi-ai furat bărbatul! Știu că acum este la tine și v-o trageți” / Caz stupefiant în Capitală. Soț…

5 Păduchele din frunte / Ghiță, în coasta președintelui Vucic la înmormântarea patriarhului Serbiei