GRECO declară Belarusul neconform cu standardele sale anticorupţie

GRECO declară Belarusul neconform cu standardele sale anticorupţie

Organismul anticorupţie al Consiliului Europei, GRECO, a anunţat marţi că Belarus nu respectă standardele sale anticorupţie, relatează dpa.

Este pentru prima dată când GRECO declară unul dintre cele 49 state membre neconform cu standardele sale, a declarat preşedintele acestui for, Marin Mrcela, precizând că acesta ar trebui să fie "un apel de deşteptare" pentru Minsk.

GRECO a precizat că fosta republică sovietică a implementat adecvat numai patru din cele 24 de recomandări făcute de GRECO în 2012 şi că a refuzat publicarea rapoartelor de evaluare şi de conformitate.

"Am avertizat toate statele membre să ţină cont de această situaţie în viitoarele lor contacte cu Belarus şi sper că va reprezenta impulsul atât de necesar pentru Belarus pentru a-şi intensifica eforturile în sensul respectării angajamentelor sale anticorupţie", a spus Mrcela.

O purtătoare de cuvânt a GRECO a declarat că ţine acum de statele membre să decidă ce paşi să facă în continuare după această declaraţie de neconformitate.

GRECO a precizat că cele mai multe dintre cele 24 de recomandări au legătură cu "exigenţe fundamentale anticorupţie" precum independenţa judecătorilor şi procurorilor, limitarea imunităţii pentru punere sub acuzare şi asigurarea unei "autonomii operaţionale" sporite organismelor de aplicare a legii.

Organismul de supraveghere a precizat că este dificil de estimat scara reală a corupţiei din Belarus, dar a observat că aceasta este "considerată a fi sistemică".

"Unele informaţii sugerează că gradul de corupţie este în mod special alarmant în partea superioară a ierarhiei politice şi în întreprinderile de stat", a menţionat GRECO.

Belarus, o ţară condusă de preşedintele Aleksandr Lukaşenko din 1994, a aderat la GRECO în 2011, deşi nu este membră a Consiliului Europei, care se axează pe respectarea drepturilor omului şi a statului de drept.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ministrul Energiei, despre noul ordin ANRE: Omul nu se mai înghesuie la ghișeu, îi vine acasă factura pe ianua…

2 Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 d…

3 Planeta Moldova / Poliţist fotografiat în timpul unui joc erotic: îmbrăcat în lenjerie de damă şi cu un morcov î…

4 Activistul de mediu Daniel Bodnar a suferit un grav accident rutier. Medicii spun că nu-şi poate simţi picioar…

5 Un agent de la Penitenciarul Rahova, prins în flagrant de DNA când lua 10.000 de euro mită. În schimb, trebuia…