Greenpeace a blocat un transport de gaz natural lichefiat din Rusia în Finlanda

Greenpeace a blocat un transport de gaz natural lichefiat din Rusia în Finlanda

Mai mulţi militanţi ai organizaţiei ecologiste internaţionale Greenpeace au blocat sâmbătă descărcarea unui transport de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia în terminalul Tornio din nordul Finlandei, transmite AFP.

Activiști Greenpeace au blocat un transport de gaz lichefiat FOTO AFP / Greenpeace/ Lehtikuva

Olga Vaisanen, purtătoare de cuvânt a grupului finlandez Gasum, importatorul gazului, a confirmat pentru agenţie că este vorba de un cargou cu GNL de provenienţă rusească.

Mika Kolehmainen, directorul firmei Manga LNG care operează terminalul, a declarat că acţiunea de protest a început la ora locală 7.00 (04.00 GMT). Protestatarii au urcat pe braţele de încărcare, în timp ce două nave se aflau în afara zonei terminalului situat lângă frontiera cu Suedia.

Olli Tiainen, activist Greenpeace, a susţinut într-un comunicat că „este total inacceptabil ca gazul rusesc să fie în continuare autorizat să circule în Finlanda, la peste şase luni după ce Putin a început invazia în Ucraina” şi că „guvernul finlandez şi prim-ministrul Sanna Marin trebuie să interzică imediat toate importurile de energie fosilă ruse”.

Săptămâna trecută, Greenpeace a blocat o operaţiune similară la terminalul GNL Nynashamn din apropierea capitalei suedeze Stockholm.

AFP reaminteşte că în prezent importurile de gaz din Rusia, spre deosebire de cele de petrol şi cărbune, nu sunt supuse sancţiunilor europene.

Rusia a sistat în mai livrările prin gazoduct către Finlanda, invocând probleme legate de plată, însă transporturile de GNL între cele două ţări au continuat.

Miercurea trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va sista toate livrările de hidrocarburi către Uniunea Europeană în caz că preţurile vor fi plafonate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina