Greșeala pe care o fac cei mai mulți tineri în timpul postului. Sfatul preotului influencer Vasile Ioana

Greșeala pe care o fac cei mai mulți tineri în timpul postului. Sfatul preotului influencer Vasile Ioana

Suntem în Postul Paștelui 2023, cel mai aspru şi mai lung post din calendarul ortodox, o perioadă care trebuie înșeleasă ca una de curăţire, de lăsare la o parte a preocupărilor lumeşti şi de apropiere de Dumnezeu, spun preoții.

Părintele Vasile Ioana. FOTO Facebook Părintele Vasile Ioana

Dar cum se ține corect Postul Paștelui, dincolo de regimul alimentar la care cei mai mulți se gândesc atunci când vorbesc despre această perioadă care stă sub semnul abstinenței?

„Ar trebui ținut post de tehnologie”

Părintele Vasile Ioana a oferit la Antena 3 CNN câteva sfaturi legate de post, adresate tinerilor și tuturor celor care se simt dependenți de tehnologie, explicând și în ce constă deserviciul spiritual pe care îl aduce această conectare la rețelele sociale.

„Pentru suflet mai avem altceva. Astăzi, spre deosebire de alte perioade ale istoriei umanității, omul are acum un consum spiritual de alt tip: de Youtube, TikTok, Facebook și Instagram. Care consumă timpul omului. Ar trebui ținut post de tehnologie. Să lăsăm deoparte telefonul și să ne unim cu Dumnezeu, prin citirea Psaltirii”, a spus părintele.

Preotul Vasile Ioana i-a sfătuit pe toți să citiească din Biblie.

„Să citim mai mult din cuvântul lui Dumnezeu și să venim la Denii și la Liturghie.Haideți să luăm dimineață Agheasmă Mare și să lăsăm un pic deoparte tehnologia, care înseamnă preocuparea pentru viețile altor oameni", a spus părintele influencer, la Antena 3 CNN.

Șase săptămâni de post

Anul acesta creștin-ortodocșii prăznuiesc Paștele pe 16 aprilie, sărbătoare precedată de șase săptămâni de post, în care credincioșii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Domnului.

În primele patru zile ale Postului Mare, în toate Bisericile Ortodoxe s-a săvârșit o slujbă specială despre care teologii spun că este un dialog al omului păcătos cu propria conștiință.

Biserica Ortodoxă are rânduieli clare când vine vorba de comportamentul credincioşilor în perioadele de post, mai ales în perioada Postului Mare. Ele sunt cuprinse în canoanele (legile) Bisericii Ortodoxe.

În Postul Mare, Biserica Ortodoxă dezleagă la peşte de Buna Vestire (25 martie) şi de Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile - 9 aprilie).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...