Greșeala pe care o fac românii la grătarul de 1 Mai, care ne poate afecta sănătatea. Când se pune carnea la fript

Greșeala pe care o fac românii la grătarul de 1 Mai, care ne poate afecta sănătatea. Când se pune carnea la fript

Petrecerea de 1 Mai nu se poate fără grătar. Pentru a nu ne îmbolnăvi este important să știm cum trebuie să gătim friptura. Există o greșeală frecventă pe care o fac românii și care ne poate afecta serios sănătatea.

Carnea nu se frige la flacără FOTO pixabay.com

Carnea nu se frige la flacără FOTO pixabay.com

Carnea nu se pune pe grătar la flacără, deoarece se arde, iar arsura nu face bine. Conf. dr. Nastasia Belc, de la Institutul Naţional de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare a explicat pentru stirileprotv.ro ce riscăm dacă arderm carnea la grătat: „Arsura de la grătar - găsim hidrocarburi aromatice policiclice foarte toxice. Suntem adaptați să simțim ce e toxic. Simțim un gust amărui în dreptul arsurii de grătar. Sunt și subtanțe toxice.”

Dacă lângă friptura cu arsură există și un pahar cu bere, combinația este cât de poate de nesănătoasă, deoarece gudronul rezultat prin ardere se mixează cu alcoolul.

Ficatul nu știe ce să facă cu gudronul

Ficatul uman nu știe ce să facă cu această substanță. Ficatul, în ciuda celor peste 2000 de reacții chimice pe care le realizează non-stop, nu știe cum să procedeze cu gudronul.

Prof. univ. dr. ing Stefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii arată că acesta se dizolvă usor în alcool și se duce direct la ficat.

"Ficatul îl aruncă în sânge pentru că nu are ce să facă cu el. Cantitatea de gudron din sânge ajunge la organele responsabile de curățarea organismului - plămân, rinichi, ficat. Ficatul e un reactor chimic, dar nu poate prelucra carbonul / cărbunul.”

Cum procedăm ca să nu facem rău ficatului? Nu punem carnea direct pe flacără, ci pe o plită. Carnea se marinează înainte. „Produsul e mai masticabil, temperatura se transmite mai ușor în toată masa produsului. În felul acesta, nu apare gudronul. În marinata se pune lămâie. Pentru acidul pe care îl conține. Lamâia e recomandată și în salata de lânga grătar ori direct pe felia de carne, pusă în farfurie. Carnea conține fier hemic, ușor de folosit de către organismul uman. Chiar și așa, fierul se asimilează eficient în prezența vitaminei C", a precizat conf. dr. Nastasia Belc

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Monica Pop și prietenele sale, date afară dintr-un restaurant din Capitală. „S-a purtat execrabil”

2 „Nemuritorii” / șefii încremeniți în funcții publice din instituții-cheie

3 Recorder / Documentar devastator despre starea Justiției din România, în ziua în care CCR decide dacă magistrații își merită pensiile speciale

4 Cât de importantă mai e România pentru aliați. Mesajul al lui Armand Goșu: „Occidentalii nu-s tâmpiți să-i facem din vorbe”

5 Scandal în Franţa, după ce soția președintelui a fost înregistrată făcând o remarcă vulgară despre activistele feministe. „E timpul ca soții Macron să…