Grila de impozitare a imobilelor, majorată cu până la 50% în comisiile Senatului

Grila de impozitare a imobilelor, majorată cu până la 50% în comisiile Senatului

Comisia pentru buget-finanţe a Senatului a acordat, marţi, raport favorabil cu amendamente la Ordonanța pentru modificarea Codului fiscal, prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor publice a fost majorată cu până la 50%.

Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a explicat că depinde de decizia consiliilor locale dacă impozitul pe clădiri va creşte sau va scădea, potrivit Agerpres .

„Conform amendamentului votat în Comisia de buget, se modifică grila de impozitare, dar marja în care poţi stabili impozitele locale pe teren şi imobile rămânând aceeaşi: 0,08 - 0,2%. Există o creştere a acestei grile cu până la 50%, dar din deciziile consiliilor locale, situaţia în oricare dintre localităţile din România poate fi de la scăderea până la creşterea taxelor şi impozitelor. Poate rămâne şi la fel. Dacă un oraş ar avea astăzi un coeficient de 0,12% votat de consiliul local şi ar decide că merg pe 0,8% în această variantă, impozitele ar scădea”, a spus Oprea.

Oprea a precizat că există un jalon în PNRR care se referă explicit la modificarea modului în care sunt calculate impozitele pe proprietate. De aici, necesitatea de a modifica grila de impozitare, astfel încât să fie cât mai apropiată de valoarea de piaţă.

Ordonanţa va intra în dezbaterea plenului Senatului, prima Cameră sesizată.

Context

Până în prezent între aleșii locali și Guvern au fost mai multe contre pe tema modului cum va arăta impozitarea imobilelor.

Radu Oprea (PSD) a precizat legat de scandalul majorării impozitelor, că amendamentul depus la Senat care modifică grila de impozitare a imobilelor va fi votat miercuri, iar eventuale modificări vor avea loc la Cameră.

De asemenea, preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, întrebat luni cum va fi majorat impozitul pe proprietăţi, că primarii de municipiu au o altă viziune, o altă formulă de calcul, iar Asociaţia Municipiilor din România urmează să facă o propunere în acest sens.

A fost această discuţie şi urmează să am o discuţie în coaliţie. Nu e foarte clar amendamentul şi vor să vină cu anumite lămuriri şi o să vină şi ei cu o propunere la liderii de grup”, a precizat Ciolacu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…