Grindeanu: Prima ședință de Guvern va fi pe 4 ianuarie seara, dacă va fi respectat calendarul de învestitură

Grindeanu: Prima ședință de Guvern va fi pe 4 ianuarie seara, dacă va fi respectat calendarul de învestitură

Premierul desemnat Sorin Grindeanu intenționează să aibă prima ședință a noului Cabinet miercurea viitoare, pe 4 ianuarie seara, dacă va fi respectat calendarul stabilit pentru derularea procedurilor de învestitură și mai ales dacă președintele Klaus Iohannis va fi de acord ca ceremonia de depunere a jurământului să aibă loc în aceeași zi.

"De azi dimineață de când am aflat în mod oficial că sunt prim-ministru desemnat, am avut în mod oficial discuții legate de calendar. Dacă acest calendar — cu acea rezervă legată de depunerea jurământului — va fi respectat, atunci în aceeași seară, la ora 21,00, o să facem prima ședință de Guvern, unde vom emite ordonanța de organizare a Guvernului și, de asemenea, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, pentru a trimite acest proiect rapid în Parlament pentru aprobare, astfel încât vineri să poată fi adoptat acest proiect de lege", a declarat Grindeanu, într-o conferință de presă susținută alături de liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.

El a precizat că există disponibilitatea de a avea discuții cu UDMR și cu reprezentanții minorităților naționale în Parlament și s-a arătat dezamăgit că celelalte partide s-au grăbit să anunțe că nu vor vota noul Guvern fără să vadă mai întâi care este programul de guvernare și lista de miniștri.

"Așa cum a anunțat dl președinte Dragnea, suntem deschiși, după ce vom depune programul de guvernare la Parlament și lista cu miniștrii, cu structura Guvernului, să avem discuții cu UDMR și cu minoritățile. Am văzut că alte formațiuni politice au anunțat dinainte de a vedea lista cu Cabinetul, de asemenea programul de guvernare, că nu votează. Mi se pare o abordare greșită, dar e treaba dânșilor", a spus Grindeanu.

Premierul desemnat a relatat că discuția pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis joi a fost una decentă și că nu i s-a cerut la Palatul Cotroceni să prezinte o listă cu numele viitorilor miniștri.

Grindeanu nu a comentat faptul că șeful statului nu a organizat un eveniment public pentru a anunța desemnarea sa, ci doar a fost dat publicității un comunicat referitor la semnarea decretului .

"Vreau să mă ghidez după două principii, și anume după responsabilitate și după modestie. Dar îmi înțeleg foarte bine funcția, deocamdată cea de prim-ministru desemnat și înțeleg că există și anumite proceduri. Pe parcursul zilei de ieri am avut tot felul de informații contradictorii, care au venit și dinspre partea dvs a presei urmare a acelei discuții informale. Azi dimineață am primit un sms de la dl președinte Klaus Iohannis. Eu nu aveam numărul dânsului, l-am sunat pe dl președinte Dragnea, pentru că neavând numărul dlui președinte (Iohannis) — în aceste zile te poți aștepta la orice — să verific dacă acela e numărul dlui președinte. După ce am primit confirmarea, i-am mulțumit dlui președinte pentru încrederea acordată. (...) Era un anunț de succes, așa suna, și semnat: Succes. Klaus Iohannis", a povestit Sorin Grindeanu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”