GROFII UDMR și PCM din Covasna REFUZĂ invitația de a participa la Ziua Națională cu EXPLICAȚII JIGNITOARE!

GROFII UDMR și PCM din Covasna REFUZĂ invitația de a participa la Ziua Națională cu EXPLICAȚII JIGNITOARE!

Liderii UDMR și ai Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna au refuzat public invitația de a participa la manifestările organizate cu prilejul Zilei Naționale a României, venite, miercuri, din partea reprezentanților comunității românești, relatează Agerpres.

Liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este și președintele Consiliului Județean, a declarat că nu va putea participa la acest eveniment fără a vorbi despre semnificația zilei de 1 Decembrie 1918 pentru comunitatea maghiară și fără a invoca promisiunile făcute în Declarația de la Alba Iulia, în ce privește drepturilor minorităților naționale.

"Am mai fost invitat și în alți ani, dar dacă vin vorbesc, iar dacă vorbesc o să spun ceva ce cred că mulți nu ar vrea să audă (...) Dar, nu mai mult decât ce s-a promis în 1918, citind de acolo și, bineînțeles, aducând în prezent acele doleanțe ale noastre promise acum aproape o sută de ani (...) Noi respectăm ziua națională (...) dar așteptăm din partea majorității să înțeleagă că pentru noi nu e o zi de sărbătoare. Asta nu înseamnă că nu vă respectăm, dar încercați să înțelegeți această sensibilitate", a declarat Tamas Sandor, răspunzând invitației lansate de consiliera PSD, Florentina Teacă.

Consilierul PNL Ion Deaconu l-a invitat personal pe președintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef la manifestările ce vor fi organizate pe 1 Decembrie la Sfântu Gheorghe, invocând campania "Invită-ți un prieten de etnie maghiară să sărbătorim împreună Ziua Națională", inițiată de cotidianul local "Mesagerul de Covasna", însă a fost refuzat.

"Pentru mine Ziua Națională este zi de doliu, nu pot accepta (...), dar oricând altădată ne putem întâlni la o cafea, la o șampanie", a spus Kulcsar Terza Jozsef.

Discuțiile au fost purtate în plenul ședinței Consiliului Județean Covasna, în care s-a aprobat alocarea sumei de 25.000 de lei pentru organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României.




Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia